Általános sztrájkra készülnek az egészségügyi alkalmazottak

Csalódottak az egészségügyi dolgozók, a bérkiegyenlítésről szóló rendelet nem vonatkozik a rendszerben dolgozó összes kategóriára, nyilatkozta Vasile Neagovici. A Sanitas egészségügyi szakszervezet háromszéki vezetője szerint káosz jellemzi az egészségügyben dolgozók bérezési rendszerét.

Hozzátette: első olvasatra örültek az augusztusban elfogadott kormányrendeletnek, amely látszólag kiegyenlítette az ágazatban dolgozók közti fizetéskülönbségeket. Lelkesedésük azonban csökkent, amikor kiderült, hogy a rendelet nem vonatkozik a szociális ellátásban dolgozókra, a kórházak adminisztratív személyzetére és a közegészségügyi igazgatóságok közalkalmazottként dolgozó alkalmazottaira sem, mondta Vasile Neagovici.

A háromszéki szakszervezeti vezető szerint továbbra is nagyok a különbségek a városi kórházak és a sürgősségi kórházak dolgozóinak bére között. Példaként említette, hogy a baróti városi kórházban egy asszisztens 2140 lejes alapfizetést kap, miközben ugyanilyen besorolással és régiséggel rendelkező asszisztens a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban 560 lejjel többet keres. A városi és sürgősségi kórházakban dolgozó orvosok fizetése között is 500-600 lejes a különbség.

Sérelmezik azt is, hogy bár augusztustól megemelték az alapbéreket, a pótlékokat továbbra is a 2008-as alapbérekre számolják. Gondot jelent az is, hogy jövő hónaptól alkalmazni kellene az ügyeletet vállaló orvosok új bérezését, de még mindig nem jelent meg az erről szóló módszertan.

Vasile Neagovici bejelentette: a Sanitas szakszervezet általános sztrájk kirobbantását kezdeményezi. Ennek érdekében országos szinten hatvanezer aláírást szeretnének összegyűjteni, Háromszéken 1500 kézjegyet gyűjtenek a következő napokban. A szakszervezeti bizalmi szerint ezentúl minden kedden valamelyik minisztérium előtt tiltakoznak és ha nem rendeződnek követeléseik október 31-től meghatározatlan ideig beszüntetik a munkát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?