Sky News-ügy: a brit hatóságok nem reagálnak a román kérésre

Egyelőre semmi visszajelzést nem kapott a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a brit hatóságoktól a Sky News televízióadó munkatársainak kihallgatására irányuló kérelmükre – mondta el csütörtökön Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze.  

A DIICOT két hónapja kérte fel a nagy-britanniai rendőrséget, hogy közösen hallgassák ki a Sky News korábban Romániában járt forgatócsoportjának tagjait. Augusztus közepén bűnszervezet létrehozásával, a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megszegésével és hamis információk terjesztésének gyanúja miatt vizsgálati fogságba helyezte a Sky News filmjében fegyverkereskedőként bemutatott három erdélyi férfit.

A riportfilmben Aurelian Mihai Szanto a közvetítő szerepét játszotta a brit riporterek és az úgynevezett fegyverkereskedők között, míg Pantics Csaba Attila és Pantics Levente maszkban jelenik meg, és eladásra kínált fegyvereket mutat be. A DIICOT a brit televízió csatorna három munkatársa ellen is bűnvádi eljárást indított, valótlan információk terjesztése és félrevezetés miatt.

„Semmi visszajelzést nem kaptunk, ez már a három romániai gyanúsítottal szemben is igazságtalan, hiszen különböző intézkedéseket foganatosítottunk velük szembe” – mondta a főügyész. Hozzátette: a különböző európai államok hatóságai közül a brit hatóságokkal lehet a legnehezebben együttműködni.

A nyomozóhatóság arra a következtetésre jutott, hogy a brit újságírók az állítólagos romániai fegyvercsempészetről szóló tényfeltáró riportjukban valótlanságokat állítottak, filmjüket pedig előre megírt forgatókönyv szerint készítették. 

Az ügy három erdélyi gyanúsítottját tíz napja helyezték szabadlábra, miután a legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a DIICOT azon kérését, hogy hosszabbítsák meg az előzetes letartóztatásuk.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?