Skynews-ügy: elhagyhatták a fogdát az erdélyi magyar gyanúsítottak

A legfelsőbb bíróság hétfőn jogerősen elutasította a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT) azt a kérését, hogy meghosszabbítsák a Sky News brit televízió csatorna riportjában szereplő három erdélyi férfi előzetes letartóztatását – írja az Agerpres.

A bíróság elutasította a DIICOT fellebbezését, és megerősítette a Bukaresti Ítélőtábla október 5-i döntését, amely Aurelian Mihai Szantót, Pantics Csaba Attilát és Pantics Leventét 60 napig bírósági felügyelet alá helyezi.

A három férfit augusztus 12-én helyezték vizsgálati fogságba. Bűnszervezet létrehozásával, a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megszegésével és hamis információk terjesztésével gyanúsítják őket.

A riportfilmben Aurelian Mihai Szanto a közvetítő szerepét játszotta a brit riporterek és az úgynevezett fegyverkereskedők között, míg Pantics Csaba Attila és Pantics Levente maszkban jelenik meg, és az eladásra kínált fegyvereket mutatja be. A DIICOT a brit televízió csatorna három munkatársa ellen is bűnvádi eljárást indított, valótlan információk terjesztése és félrevezetés miatt.

A britek keresték meg Szántót

Az ügyészek szerint 2016 júliusának elején a román állampolgárságú, de évek óta Angliában élő Aurelian Szantót egy régebbi ismerőse, a Sky Newsnál dolgozó brit újságíró azzal az ajánlattal kereste fel, hogy dolgozzon fordítóként a televízió csatornának. A brit riporter elmondása szerint a fegyverkereskedelemről készült dokumentumfilmet forgatni, és arra kérte Szantót, hogy találjon olyan személyeket, akik hajlandók lőfegyverek bemutatására.

Szanto kijelentette, hogy katonai fegyvereket nem, csak egy romániai barátja által törvényesen birtokolt vadászfegyvereket tud bemutatni, az újságíró így is beleegyezett. A férfi ezután felkereste barátját, Pantics Csaba Attilát, aki unokatestvérével, Pantics Leventével mutatta be a fegyvereket.

Az ügyészek úgy tudják, hogy Aurelian Szanto 2.000 eurót kapott az 'oknyomozói munkáért', aminek felét szétosztotta Pantics Attila és Pantics Levente között.

Kapcsolódók

Kimaradt?