Johannis megrajzolta a következő kormányfő robotképét

FRISSÍTVE: Kategorikusan elutasította kedden Klaus Johannis államfő annak a lehetőségét, hogy a december 11-i parlamenti választások után olyan személynek adjon kormányalakítási megbízást, akit jogerősen elítélt a bíróság, vagy akinek a feddhetetlenségével kapcsolatban aggályok merülnek fel.

Az államfő az „országprojekt”-bizottság alakuló ülése után válaszolt a sajtó kérdéseire a Cotroceni palotában.

„Én, Románia elnöke, nem fogok jogerősen elítélt személynek, vagy olyan politikusnak kormányalakítási megbízatást adni, aki ellen bűnvádi eljárás van folyamatban” – szögezte le Johannis kétszer is, amikor az újságírók azt feszegették, hogy tartja-e magát ehhez a döntéséhez abban az esetben is, ha az illető személy mögött parlamenti többség áll.

Az államfő elmondta még, nem áll szándékában hatalmi játszmákat folytatni, nem ad kormányalakítási megbízatást olyan politikusnak sem, akit nem tart képesnek arra, hogy parlamenti többséget biztosítson felállítandó kormányának.

A Mediafax hírügynökség értelmezése szerint Klaus Johannis ezzel a „robotképpel” tulajdonképpen kihúzta a potenciális miniszterelnök-jelöltek listájáról Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt, akit jogerősen 2 éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek az úgynevezett Referendum-dossziéban. 

FRISSÍTÉS: Liviu Dragnea PSD-elnök szerint az államfő semmibe veszi az alkotmányt az ilyen megnyilatkozásokkal. „Soha nem mondtam, hogy miniszterelnök szeretnék lenni” – tette hozzá a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt politikus. „A román állampolgárok december 11-én 'beszélnek' majd a szavazófülkében, az elnök úr jobban tenné, ha addig hallgatna. Ő csak azután szólaljon meg, hogy a románok eldöntötték, ki vezesse az országot” – fogalmazott a legutóbbi felmérések szerint 38-45 százalékos támogatottsággal reendelkező PSD elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?