Liviu Dragnea kikezdte a „nem románul beszélő” Dacian Cioloșt

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) meghívta Dacian Cioloș miniszterelnököt a parlamentbe, hogy „számot adjon a gazdaság valós helyzetéről” majd éles támadást intézett ellene. A szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea szerint a szakértői kormány minden szinten kudarcot vallott. A technokrata kormányt védelmébe vette Alina Gorghiu PNL-elnök. Az RMDSZ szerint jó lenne, ha a kétségtelen gazdasági növekedést a polgárok a zsebükben is éreznék.

DAcian Cioloșt a Szociáldemokrata Párt (PSD) hívta a parlament két házának együttes ülése elé, hogy számot adjon „a gazdaság valós helyzetéről". A miniszterelnök parlamenti beszédében azt állította: kormánya átlátható, és felelős módon gazdálkodott, ugyanakkor cáfolta, hogy mandátuma hátralévő három hónapja alatt adó- vagy járulékemelést készülne.

A PSD a kormányfő parlamenti meghallgatását arra használta fel, hogy támadja a bérkövetelő tüntetésekkel szembesülő kormány bérpolitikáját, és a kabinet legitimitását is megkérdőjelezte.

„Ma nem a valós helyzetről, a valóságról hallhattunk beszámolót. Ez engem, a kollégáimat és a románokat is aggasztja. A miniszterelnök szavaiból azt kellene kikövetkeztetnünk, hogy Románia folytatja azt az egészséges fejlődést, amelyen a Victor Ponta vezette PSD-kormányok elindították.  De nem ezt hallottuk, mert Cioloș úr nem románul beszélt, ő a technokraták idegen és a valóságról elszakadt nyelvét használta” – fogalmazott Dragnea. A szociáldemokrata elnök szerint a kormány semmi jót nem tett a román állampolgárokért, mert azoknak „nincs több pénz a zsebükben”. Liviu Dragnea nem szalasztotta el az alkalmat arra sem, hogy odafricskázzon Klaus Johannis államfőnek, amiért kierőszakolta Victor Ponta lemondását, a PSD  szerinte antidemokratikus eltávolítását a kormányból egy „úgynevezett független kabinet” beiktatása érdekében.

Végezetül Dragnea őszintétlenséggel vádolta a miniszterelnököt, aki szerinte tudott az adótörvénykönyv „fű alatti” módosításáról, de amikor nyilvánosságra került a tervezet, akkor mosta kezeit. „Nagyon csalódott vagyok. Egy érthető jelentést vártam, azt reméltem, hogy lesz bátorsága arra, hogy a valós gazdasági helyzetet mutassa be nekünk. Ehelyett kaptunk egy kampányszöveget, nagyon csalódott vagyok” – mondta Dragnea, aki felszólította Cioloșt, hogy a decemberi választásokig ne hozzon „nemzetellenes” intézkedéseket.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a Dacian Cioloș beszámolója utáni politikai vitán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánypártként, a PSD ellenzéki pártként viselkedett. Máté András a Maszolnak elmondta, a polgárokat nem a miniszterelnök által bemutatott száraz adatok, nem is a politikai viták érdeklik, hanem az életszínvonaluk növekedése. "A kormányfő által ismertetett gazdasági növekedés kétségtelen pozitívum. Az lenne azonban a jó, ha a növekedést a polgárok a zsebükben is éreznék fizetésemelés, nyugdíjelemés formájában" – jelentette ki.

"Az fáj, hogy nem a ti zsebetekbe került a pénz"

Védelmébe vette a technokrata kormányt Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, aki szerint Dragnea azért nem tapasztalja a gazdasági növekedést, mert a pénz nem PSD-s vezetők zsebébe, hanem az ország büdzséjébe kerül. „Én értettem az ön nyelvét miniszterelnök úr és azt javasolnám mindazoknak, akik nem értették jelentését, hogy olvassanak utána egy kicsit” – mondta a liberális pártelnök.

Válaszában hasonló hangot ütött meg a kikezdett Dacian Cioloş kormányfő is, aki elmondta, nem áll szándékában megtanulni a „demagógia és a populizmus nyelvén”. Elismerte, hogy a gazdasági növekedés hatásai még nem mutatkoztak meg a lakosság életszínvonalában, viszont hozzátette, meglátása szerint a PSD-t az zavarja, hogy a politikai klientúra zsebébe sem került semmi. 

Kimaradt?