Tizenkét százalék alatt a mandátumot szerzett RMDSZ-es nők aránya

Az önkormányzatokban mandátumot szerzett RMDSZ-esek mindössze 12 százaléka nő - derült az RMDSZ Nőszervezete összesítéséből.

A nők képviselete a megyei tanácsokban a legrosszabb: Közép-Erdélyben például csupán Brassó megyében van jelen egyetlen RMDSZ-es nő a testületben, Partiumban mindössze Szatmár, Bihar és Máramaros megyében képviseltetik magukat (1-1-1 nő), Székelyföldön Maros megyében 1, Hargita megyében 3, Kovászna megyében pedig 2 nő ül a testületben.

A helyi tanácsokban valamivel jobb a helyzet. Ha a nők arányát nézzük a mandátumot szerzett RMDSZ-esek körében, a legrosszabb teljesítményt Székelyföld nyújtja (Maros megyében 9, Hargita megyében 11, Maros megyében 9 százalék).

Kelemen: tenni kell az előítéletek ellen

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a számokkal kapcsolatban szombaton a Nőszervezet harmadik kiértékelő küldöttgyűlésén Kolozsváron elmondta, a szövetségnek közös feladatának kell tekintenie a nőkkel szembeni rossz beidegződések megváltoztatását. „A számokat nézve megállapíthatjuk, hogy számszerűen több tanácsosa van a Nőszervezetnek, mint ahány nő képviseltette magát előtte az önkormányzati testületekben, de ha a százalékokat vesszük alapul, nem biztos, hogy ez ilyen jól hangzik. A számokkal csínján kell bánni, hiszen a százalék is számít, ugyanakkor a számok is fontosak. A legfontosabb, hogy a Nőszervezetnek sokkal erősebben, határozottabban kell végigmennie az általa kijelölt úton, és én partner leszek abban, hogy a rossz beidegződéseket megváltoztassuk” - mondta a szövetségi elnök.

Hozzátette, néhány kiemelkedő példával is tud szolgálni, amely azt mutatja: ahol a Nőszervezet jelöltjei nagyon határozottan, célratörően, programszerűen felléptek, ott sokkal inkább érvényesíteni tudták magukat. Kelemen Hunor a jó példák közé sorolta például Brassó megyét, ahol Ambrus Izabellát választották a megyei tanács alelnökévé, és Nagyenyedet, ahol a helyi tanács Lőrincz Helgát jelölte ki a város alpolgármesterévé.

Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Biró Rozália a harmadik kiértékelő küldöttgyűlésen elmondta, meglátása szerint a szervezet a felnőttkor küszöbére lépett: sikerült kiépíteni a nőszervezet helyi, megyei, területi hálózatát, amelyet tovább fognak szélesíteni; partnerségeket, kapcsolatokat teremtettek más nőszervezetekkel Romániában, a Kárpát-medencében és az EP-ben; a helyhatósági választások alatt pedig megmutatkoztak azon a kihívások, amelyekkel szembe kell nézniük. A küldöttgyűlésen az elmúlt félév tevékenységének kiértékelésén kívül a parlamenti választásokra vonatkozó stratégia is terítékre került.

„Láttam a jelöltállítás során, hogy milyen nehéz. Nagyon nehéz áttörni azt a kemény falat, amely a férfitársadalom, az erdélyi magyar társadalom mentalitásában nagyon is jelen van. Néhány helyen viszont, ahol a Nőszervezet jelöltjei nagyon határozottan, célratörően felléptek, sokkal inkább elfogadták őket” - magyarázta Kelemen Hunor.

Kiemelte, mindez az mutatja, még inkább részt kell vállalniuk a hölgyeknek a közéletben, hiszen a következő parlamenti ciklusban az RMDSZ-frakcióban javítani kell a női képviselők arányát. Jelen pillanatban az RMDSZ képviselőházi frakciójában egyetlen nő sincs jelen, a szenátusban pedig mindössze egyetlen női RMDSZ-es foglal helyet Biró Rozália személyében. „Az őszi parlamenti választásokra úgy kell felkészülni, hogy ezen az arányon javítsunk, mert nem maradhatunk a parlamenti frakciók közül az egyetlen, ahol csak elvétve, véletlenszerűen vannak nők. A legjobb az lenne, ha fele-fele arányról beszélhetnénk, de ez nem biztos, hogy most sikerülni fog” - mondta a szövetségi elnök.

Felkérte a 2013-ban alakult Nőszervezetet, hogy vegyen aktívan részt a jelöltállításban. Hangsúlyozta, a jelöltállításban a szakmai felkészültség az egyik legfontosabb mérce, és ezt úgy a női-, mint a férfifejöltekre alkalmazni fogják.

"Várhatóan a PSD nyer a parlamenti választásokon"

Ami a parlamenti választásokat előrevetített eredményeit illeti, Kelemen Hunor megjegyezte, nincs könnyű helyzetben az RMDSZ. A helyhatósági választok eredményeire építve Kelemen szerint az alig több mint 300 fős parlamentben a szövetségnek 18-19 képviselője és 8-9 szenátora lehet, ez pedig több mint hat százalékos arányt jelent a törvényhozói testületben.

A júniusi eredmények azt mutatják, hogy a PSD az ALDE-val mindkét házban többséget tud szerezni, tehát nincs szüksége senkire - mondta Kelemen. Hozzátette, az is látható, hogy a PNL rosszabb teljesítményt fog valószínűleg nyújtani, a kérdés az, hogyan teljesít az ALDE. „Nagyjából azzal kell kalkulálni, ha nem is szerez abszolút többséget a PSD, de nagy valószínűséggel megnyeri a parlamenti választásokat” - jegyezte meg a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?