Kolozsváron már jövő héttől indul az új RMDSZ-kampány

Az apátia, politikaellenes hangulat ellenére is sikerült jó eredményeket elérnie az RMDSZ-nek Kolozs megyében – hangzott el Kolozs megyei szervezet szerdai választási kiértékelőjén. Kiderült: a következő kampány jövő héttől indul az RMDSZ városi tanácsosai számára.

A körülményekhez képest, az általános politikaellenes hangulat, apátia, kiábrándultság mellett jó eredményeket értek el az RMDSZ jelöltjei – fogalmazott Csoma Botond, a Kolozs megyei szervezet elnöke. Sikerült mozgósítani a törzs szavazóbázist, így hét megyei tanácsosi mandátumot szerezhettek, kettővel többet, mint négy évvel ezelőtt, illetve ötöt a városi tanácsban, eggyel többet a korábbinál.

Nem volt könnyű munka meggyőzni az erdélyi magyarokat arról, hogy voksoljanak, a heterogén kolozsvári közösségben ez különösen nehéz feladat volt – jegyezte meg Csoma.

Erős és megkerülhetetlen önkormányzati képviselet céljával indultak a kampánynak, hiszen ez volt a garanciája annak, hogy Kolozsvárnak magyar polgármestere legyen – fogalmazott Horváth Anna. Az RMDSZ kolozsvári polgármester-jelöltje elmondta, a siker csak relatív. „Ha a román szavazók a négy évvel korábbi részvételi arányban jelentek volna meg, akkor ebben a pillanatban nemhogy öt, de talán négy városi tanácsosuk sem volna” – jelentette ki.

A következő négy évben megmarad a kérdés, hogy miként lehet megszólítani azt a húsz-huszonötezer kolozsvári magyart, aki most nem szavazott. Már a jövő héttől kampányt indítanak, körzetekre osztva fel a várost, a tanácsosokkal, munkatársakkal kitűzik célul a családok számát, akiket a következő négy évben felkeresnek.

Összesen 46 közigazgatási egységben indítottak helyi tanácsosi listát, 43-ban szereztek mandátumot, 135 bejutó tanácsossal, 14 polgármester-jelöltből pedig 8 győzött – összegezte Deák Ferenc, az RMDSZ Kolozsváron kívüli Kolozs megyei települései kampányaiért felelős vezetője. „Figyelembe kell venni, hogy kisebb településeinken nagy a kivándorlás, az elöregedés, de ennek ellenére jó eredményeket értünk el” – jegyezte meg Deák.

A lecke fel van adva

Kinizsi Zoltán, a kolozsvári kampány felelőse elmondta, a kampányt nagyfokú inventivitás jellemezte, hiszen nagyszámú, de heterogén magyar közösséget kellett megszólítaniuk azokkal a közös üzenetekkel, amelyek képesek mozgósítani. „A lecke fel van adva: a legitimitásunk meg van adva, de kudarc, hogy kétszáz szavazaton múlt a hatodik mandátum” – fogalmazott Kinizsi. Ő maga azt a célt tűzte ki, hogy a városi tanácsba hét RMDSZ-es tanácsos legyen jelen, ez reményei szerint a következő választáson megvalósul.

Sikertörténetnek éli meg ugyanakkor, hogy nem zajlott negatív kampány, és nem a riogatással, hanem a reménykeltéssel igyekeztek megszólítani az embereket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?