Nyolc év után újra három megyei tanácsos van Brassó megyében

Brassó megyében az RMDSZ-nek az eddigi kettő helyett három megyei tanácsosa van, Brassó városban sikerült újra megszereznie a két tanácsosi helyet.

Két, eddig képviselet nélküli tanácsban, Halmágyon és Botfalu sikerült egy-egy tanácsosi helyet szerezni. Három magyar polgármester folyatathatja a munkát Ürmösön, Alsórákoson és Apácán – értékelt Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

„Nyolc év után újra három megyei tanácsosunk van az eddigi kettő helyett – annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben húsz százalékkal csökkent a magyarság száma. Ez egy kiemelkedő eredmény, amit méltón mutathat fel közösségünk. Az elmúlt négy évben a megyei tanácsban nehéz körülmények között kellett dolgozzunk, viszont sikereket is tudtunk elérni, ennek is köszönhető az eredmény. Az RMDSZ megyei és városi szinten jó tárgyalási pozícióban van most, és ezt a magyarság javára tudjuk fordítani” – hangsúlyozta a megyei elnök.

Az RMDSZ megyei tanácsosi listájára 15098 szavazatot kapott, amely az érvényes szavazatok 6,99 százalékát jelenti, illetve a Brassó városi tanácsosi listára 5524 szavazatot, amely az érvényes szavazatok 6,38 százalékát teszi ki. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy az RMDSZ a megyei tanácsban közel 9 százalékos politikai súllyal, a városi tanácsban pedig 8 százalékos súllyal bír majd – mindkét arány jóval a demográfiai arány felett van.

Az RMDSZ a megyében három településen őrizte meg polgármesteri tisztségét: Ürmösön Gergely János, Alsórákoson Epureanu János és Apácán Bölöni László továbbra is folytathatja a munkát. Az elnök csalódottan ismertette, hogy Tatrangon, sajnálatos módon, elveszett a polgármesteri hely.

Jelentős sikereket tud felmutatni a szövetség az olyan szórványtelepüléseken, mint Halmágy, Botfalu, ahol sikerült bejutni a tanácsba. Ez bebizonyította, hogy a képviselet nélküli településen is el lehet érni, hogy az RMDSZ-nek legyen tanácsosa. Kőhalomban sikerült egy helyett két tanácsosi helyet szerezni. Bodolán 27 év után történelmi pillanat, hogy három helyett négy magyar önkormányzati képviselő tevékenykedhet a helyi tanácsban. A megye további magyarlakta településein az RMDSZ megtartotta a magyar közösség képviseletét: Höltövény, Kóbor, Krizba, Kaca, Zsiberk, Homoród község, Olthévíz, Szásztyúkos, Keresztvár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?