Nem mond le a jogerősen elítélt Liviu Dragnea

Jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken a legfelsőbb bíróság Liviu Dragneát az államő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

FRISSÍTÉS: A PSD elnöke pénteken elmondta, mivel pártja majdnem egyöntetűen kiállt a maradása mellett, nem mond le. Hozzátette, a kérdést a helyhatósági választások után ismét előveszik, a választásokat viszont pártelnökként szeretné levezényelni. Bár úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja kommentálni a jogerős ítéletet, a bíróság döntését mélyen igazságtalannak nevezte. 

Tavaly májusban alapfokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Szociáldemokrata Párt elnökét,akit választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állított bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Most már bizonyítást nyert, hogy a politikus csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna. 

A DNA szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat. Az ügynek politikuson kívül 76 vádlottja van, közülük kettőt, aki beismerő vallomást tett, egyszerűsített eljárással egyenként 16 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

A jogerős ítéletet hozó bírói tanács súlyosbította Dragnea ítéletét, aki első fokon egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Dragneát az elsőfokú ítélet ismeretében, tavaly októberben választották a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt élére.

Tavaly a PSD országos tanácsa határozatba iktatta, hogy megfosztják tisztségeiktől a párt korrupcióval vádolt politikusait, ám az akkor még ügyvezető elnöki tisztséget betöltő Dragnea csak a fejlesztési miniszteri tisztségéről mondott le, pártfunkciójától nem fosztották meg, arra hivatkozva, hogy szerintük nem követett el korrupciós bűncselekményt.

Codrin Ștefănescu, a PSD főtitkárhelyettese "megdöbbentőnek" nevezte, hogy Dragneát nem mentették fel, hiszen szerintük nem tett egyebet, mint választási részvételre mozgósított, hogy megdöntsék egy "zsarnok" (Traian Băsescu államfő) hatalmát. 

Dragneát a közügyektől - a választás, valamint válaszhatóság jogától és közhivatalok betöltésétől - is eltiltották, de ezt a járulékos büntetést is négyéves próbaidőre felfüggesztették. 

Kapcsolódók

Kimaradt?