Nagy siker volt a Rolling Stones kubai koncertje

Több tízezer kubai és rengeteg turista gyűlt össze, hogy élőben hallhassa a Rolling Stones történelmi jelentőségű koncertjét Havannában, az ország fővárosában. "Most már meghalhatok" - mondta a brit együttes egyik idősebb rajongója.

A Rolling Stones pár nappal az után érkezett Kubába, hogy az amerikai elnök befejezte szintén történelmi jelentőségű látogatását. Barack Obama majdnem 90 év után az első amerikai elnök volt, aki a kommunista országba látogatott, brit rockzenekar pedig még soha nem játszott Kubában.    

A koncert a legnagyobb ilyen jellegű esemény volt az 1959-es forradalom óta, többen már a csütörtök éjszakát is a Ciudad Deportiva előtt töltötték, hogy biztosan bejussanak a koncertre, amely ingyenes volt. Köztük volt a 62 éves Miguel Garcia is, aki az Inquirer szerint azt reméli, hogy a Rolling Stones utat nyit majd más nyugati zenekaroknak is. Azt hiszem, sírni fogok - mondta a koncert előtt a férfi.

Egy másik hatvanas éveiben járó férfi, Joaquín Ortiz éjjeliőr az MTI szerint így reagált a koncertre: Most már meghalhatok. Ortiz az 1960-as évek óta nagy rockrajongó, de akkoriban az ország kommunista vezetése felforgatónak bélyegezte és tiltotta az amerikai és a brit zenekarokat. Így a rajongóknak rejtegetniük kellett a Rolling Stones-albumokat. Erre a célra gyakran kubai zenekarok lemezeinek tokját használták.

A mostani koncerten nemcsak az idősebb generáció volt jelen, hanem a fiatalabb rajongók is. "Történelmi" - mondta a show-ról Raúl Podie, egy 22 éves kubai kormányalkalmazott, aki az MTI szerint azt is hozzátette, hogy szeretné, ha még több zenekar jönne, ha nagyobb lenne a változatosság „mert az azt jelentené, hogy kevésbé vagyunk elszigetelve".

A Guardian szerint a koncert előtt olyan rajongók is voltak, akik nem örültek annak, hogy a Rolling Stones elvállalta a fellépést Kubában, mielőtt az ország demokratikussá vált volna. A legtöbben azonban csak élvezni akarták a show-t, a turisták is. Két amerikai férfi például Floridából, Key Westről hajózott Havannába a különleges alkalom kedvéért. Egy holland férfi, Sjoerd Olrichs 1970 óta 77 Rolling Stones-koncerten vett részt, Kubába azért ment, hogy ne maradjon le a különleges alkalomról.

A Kubában zajló változásokról, illetve Kuba és az Egyesült Államok közötti enyhülésről nem közvetlenül, de Mick Jagger is beszélt, amikor a zenekar csütörtökön megérkezett az országba. "Nyilvánvalóan történtek dolgok az elmúlt években" - mondta az MTi szerint a José Martí repülőtéren.

​Tim Cole, kubai brit nagykövet a Guardiannek azt mondta, hogy nagyon kevés idejük volt előkészíteni a látványos show-t. Cole szerint Kubában a külföldi üzletembereknek néha évekig tart elérni valamit, ehhez képest meglepő volt számára, hogy milyen könnyen ment a koncert előkészítése, amiben a Rolling Stonesnak a brit nagykövet is segédkezett.

Az is gondot jelentett, hogy Kubában 20 dollár a havi átlagkereset, amiből közel sem jön ki egy átlagos Rolling Stones koncertjegy ára. A megoldás az lett, hogy a zenekar ingyen lépett fel. Utoljára tíz éve adott ilyen koncertet a Rolling Stones, de inkább a zenekar történetének kezdetén, a 60-as években volt jellemző.

Kapcsolódók

Kimaradt?