Kétnyelvűsítik a kolozsvári tömegközlekedést?

A Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) kész tárgyalni arról, hogy kétnyelvűsítse a tömegközlekedést a kincses városban. Erről a vállalat vezetősége közölte a Musai-Muszáj mozgalom kérésére adott válaszában.

"A Kolozsvári Közszállítási Vállalat szem előtt tartja a Musai-Muszáj által felvetett szempontokat és nyitott az együttműködésre a gyakorlatba ültetés kapcsán" – írta a CTP igazgatója, Liviu Neag, arra reagálva, hogy a mozgalom szerint a magyar nyelv mellőzéséből származó közösségi feszültségek felszámolásának érdekében román, magyar és angol nyelven kellene megjeleníteni minden, a tömegközlekedésben használt közérdekű információt.

 a) a tömegközlekedési járművek külső és belső feliratait;

b) a jegyinformációkról, az sms rendszerű jegyvásárlásról tájékoztató feliratokat;

c) az általános utastájékoztató feliratokat;

d) a jegyautomaták külső feliratait;

e) a jegy és bérletkiadó fülkéken található feliratokat;

f) a vonaljegyek és bérletek feliratait.

A mozgalom vasárnapi közleménye szerint a CTP a Musai-Muszájnak elküldött válaszában úgy fogalmazott: pozitívan viszonyul az elküldött javaslatokhoz és nyitottak az együttműködésre a vállalatra vonatkozó  - és a törvény által előírt - hatáskörök keretein belül. Az a) - c) pontokról viszont nem dönthet, mert azok a városi tanács hatáskörébe tartoznak.

„A Musai-Muszáj üdvözli és a magyar közösség irányába tett fontos jelzésnek tekinti, hogy a d), az e) és az f) pontok gyakorlatba ültetésével kapcsolatban a CTP nyitott a tárgyalásra. Szintén üdvözöljük, hogy a jegyautomaták digitális kezelőfelülete magyarul is elérhető és - amint Liviu Neag levelében megerősítette - a CTP honlapjának magyar változata rövid időn belül elkészül” – közölte a mozgalom.

Kapcsolódók

Kimaradt?