Református egyház: szeretnénk a templomot emberközelivé tenni

Közleményben válaszolt a Kolozsvár Belvárosi Református Egyházközség elnöksége arra a vitára, amely a pénteki divatbemutató után bontakozott ki az erdélyi közéletben. Mint arról hírt adtunk, november 13-án a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség temploma, ismertebb nevén a Farkas utcai templom, egy nemzetközi divatbemutató helyszíne volt.

„Az elnökség mindenekelőtt elnézést kér azoktól, akiket ez az esemény sértett, megbotránkoztatott – meg vagyunk győződve róla, hogy sem a szervezőknek, sem a helyet biztosító elnökségnek nem ez volt a célja. Leszögezzük ugyanakkor, hogy a rendezvény az egyházközség elnökségének jóváhagyásával és az Erdélyi Református Egyházkerület illetékes tanácsosának tudtával jött létre” – írja a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség elnöksége közleményében.

Az egyházkerület emlékeztet: a Farkas utcai templom évek óta nem csak istentiszteletek, gyülekezeti alkalmak színtere, hanem Kolozsvár kulturális életének egyik meghatározó helyszíne, ahol nemzeti, felekezeti hovatartozástól függetlenül bárkit szívesen várnak. Mint írják, augusztus 16-án, amikor a templomot újra megnyitották a nagyközönségnek, nyitottságot, befogadást ígértek. Emellett a templomfelújításra elnyert európai uniós pályázattal azt is vállalták, hogy teret biztosítanak különböző kulturális rendezvények számára.

Továbbá hangsúlyozzák, hogy az egyházközségnek semmilyen anyagi haszna nem volt ebből a rendezvényből, az egyházközség elnöksége ily módon támogatta a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros projekt keretében megvalósult rendezvényt.

"Az egyházközség elnöksége fenntartja, hogy a templom továbbra is az imádság és Isten háza, a gyülekezet otthona, de kötelességünknek tartjuk, hogy ezt a közkincset megmutassuk azoknak, akik ezt értékelik. Ez egy olyan hajlék, amelybe ha valaki bekopog és tisztességes szándékkal érkezik, akkor beengedjük. Szeretnénk ezt a teret emberközelivé tenni, hogy a gyülekezet lelkisége legyen az, amely biztosítja, hogy a templom nem lesz oda nem illő rendezvények helyszíne. Hisszük, hogy a mindenkori presbitérium tagjai felelősen őrködnek efelett” – olvasható közleményében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?