Rendezzünk-e divatbemutatót a templomban?

Több kolozsváriban is felháborodást váltott ki a Farkas utcai református templomban megrendezett pénteki divatbemutató. A ZAIN - Design Expressions eseményén Ovidiu Pop és Irina Voinea tervezők őszi-téli kollekcióját láthatták az érdeklődők. A szervezők tájékoztatása szerint több mint 450-en voltak kíváncsiak a nem mindennapi eseményre.

A ruhakölteményeket Simona Băltog szopránénekes hangjára mutatták be, Simona Băltogot Adela Bihari kísérte zongorán.

A szervezők az esemény végén külön köszönetet mondtak a Belvárosi Református Egyházközségnek, hogy a divatbemutatót - mint kulturális eseményt - beengedték a templomba. Kiemelték, hogy a modellek nem diszkózenére vonultak végig a templomon, hanem a szakrális térhez illő szopránhangra és zongorakíséretre.

Tisztelettel adózunk a református egyháznak és közösségének, amiért nyitottságot mutatott a fiatal művészek fele - írták az esemény Facebook-oldalán a szervezők.

 

Biserica Reformata Centrală din Cluj-Napoca a fost cadrul în care designerii Ovidiu Pop și Irina Voinea - IVY by Irina...

Szerző: ZAIN - Design Expressions2015. november 14.

 

A ZAIN - Design Expressions a Kolozsvár Európai Ifjúsági Fővárosa 2015 projekt része.

„A divatbemutató mióta művészet?”

Az esemény Facebook-oldalán többen is nehezményezték, hogy a Belvárosi Református Egyházközség jóváhagyott, sőt beengedett egy ilyen rendezvényt a Farkas utcai templomba.

„A divatbemutató mióta művészet? Amúgy alapvetően az a probléma, hogy templom szent hely, Isten számára megszentelt szakrális tér, nem pedig a magamutogató materialista világ számára szánt építmény. Egy román rendezvénynek, ahol románok mutogatták magukat románoknak, vajon mennyi köze van a magyar református egyházhoz, a hely szentségéhez, vagy - Istenhez? Semmi! Márpedig, aminek nincs köze ehhez a három dologhoz, annak nincs mit keresnie egy református templomban! Semmi bajom a divatbemutatókkal, de Kolozsváron van sportcsarnok, kismillió rendezvényterem, az ilyesminek ott van a helye, nem pedig egy csodálatos, gótikus templomban, mely Isten számára elkülönített szakrális tér...!” - írja a közösségi oldalon az egyik elégedetlenkedő.

„... Nem én úszom az árral. Hanem … a világ. És sajnos, a református egyház is, mely már rég elfelejtette istenét és református örökségét... És hogy mi a Fennvalónak a kedves? Hát a Biblia alapján nem az, hogyha a templomait román divatcégeknek adjuk ki. Hanem az, ha az Ő házában Őt dicsérik éjjel-nappal. Ehelyett viszont azt látja, hogy a test dicsértetik a templomában, és hogy az élet szava helyett a világembert soha meg nem váltó szava hangzik ott...” - olvasható egy másik Facebook-felhasználótól.

Mások álszent felháborodásnak tartják a kifogásokat, hiszen „a református egyház - akárcsak a többi történelmi protestáns egyház - sokkal progresszívabb, evilágibb, mint a dogmatikáikba és babonáikba burkolózó, minden megújulást ellenző ortodoxok”. „A Farkas-utcai templomban rendszeresen tartanak orgonaesteket és komolyzenei koncerteket, a Monostoron minden évben ifjúsági színjátszó fesztivált rendeznek a helyi ifik részvételével, a törökvágási egyházközség templomában népzenére álltak rá, és többször fellépet már Lajkó Félix hegedűs, hatalmas sikerrel, Hobó rendszeresen turnézik Erdély unitárius templomaiban. Valószínűleg egy fürdőruha bemutatót itt sem engedélyeznének, de ez egy őszi-téli kollekció bemutatója volt, ahol mint a képeken látható, minden modell tetőtől talpig be volt öltöztetve és közben egy zongorista és egy szoprán énekesnő adta hozzá az aláfestő zenét. Hogy ebben mi a megbotránkoztató, én nem tudom” - olvasható egy másik érvelésben.

Néhány közéleti szereplőben szintén ellenérzést váltott ki a divatbemutató.

Kolozsvári RMDSZ Nőszervezet elnöke, Fekete Emőke Facebook-bejegyzésben adott hangot csalódottságának.

Információnk szerint a Belvárosi Református Egyházközség hamarosan hivatalosan is állást fog foglalni az ügyben, amelyet mi is közölni fogunk. 

FRISSÍTÉSOvidiu Pop divattervező Facebook-oldalán cáfolta, hogy a Ziar de Clujnak úgy nyilatkozott volna: a bemutatóval erotikus álma vált valóra. "Különleges megtiszteltetés volt számomra, hogy saját városomban egy ennyire különleges és szimbolikus, értékes épületben mutathattam meg a munkáimat (mint a Farkas utcai templom, szerk. megj.) Őszintén sajnálom, ha bizonyos kijelentéseim, melyeket nem hivatalos beszélgetésen, nem egy hivatalos nyilatkozat keretében mondtam, ennek ellenkezőjére engednek bárkit is következtetni. Mély és őszinte tiszteletet érzek mind a templom, a gyülekezet, mind a vallás és hit iránt".

 

O lună de zile. Atât a durat finalizarea colecției mele. Atât a trecut din momentul în care am aflat vestea că ale mele...

Szerző: Ovidiu Pop2015. november 16.

 

A tervező köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy kreációit a "felbecsülhetetlen értékű, gyönyörű gótikus térben", a kolozsvári Farkas utcai templomban mutathassa be.

A ZAIN - Design Expressions csapat nevében Diana A. úgy fogalmazott, nagyon sajnálatosnak tartja, hogy egyes kiadványok szenzációhajhász módon akarták felhívni magukra a figyelmet, így próbálva beárnyékolni egy decens kulturális eseményt. Megismételte, a bemutatót kulturális eseménynek szánták, "letisztult és klasszikus művészeti koordinációval és forgatókönyvvel, a helyszínhez méltó ruhákkal és zenei aláfestéssel".

"Mély és őszinte tiszteletet érzünk a Református Egyházközség iránt, amiért nyitott volt arra, hogy kolozsvári fiatal művészeket, tehetséget és kreativitást támogasson. Az esemény szervezési folyamatában elejétől fogva szorosan tartottuk a kapcsolatot az egyházközség képviselőivel, a református közösség és hívek beleegyezésének biztosítása érdekében a rendezvény minden apró részlete alapos vizsgálat alá került. Ezt bizonyítja a rendezvény magas színvonala is, melyről a résztvevők tanúskodhatnak" - olvasható a csapat állásfoglalásában.

Az egyházközség álláspontja itt olvasható

Kimaradt?