Két jelölt biztos pályázik az SZKT elnöki tisztségére

Nem módosítanak a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati kolozsvári ülésének napirendi pontjain a belpolitikai fejlemények. Az RMDSZ „miniparlamentje” elfogadja a jelöltállítási szabályzatot, és tisztújítást tart.

Kovács Péter ügyvezető elnök pénteken a Maszolnak elmondta, politikai beszámolójában Kelemen Hunor szövetségi nyilván nem fogja kikerülni a Victor Ponta lemondásával kialakult helyzetet és ismertetni fogja az új kormány megalakításával kapcsolatos RMDSZ-álláspontot. Hozzászólásaikban a képviselők is elmondhatják majd véleményüket erről.

Kérdésünkre Kovács Péter emlékeztetett: az RMDSZ alapszabálya felhatalmazza a szövetségi elnököt kormányalakítási tárgyalásokra, így az SZKT-nak nem kell külön határozatban megadni ezt a felhatalmazást. „Én arra bíztatom a képviselőket, hogy beszéljünk minél többet a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokról. Ez az igazi tét most számunkra, nem a kormányra lépés” – fogalmazott a politikus.

Lehet szövetkezni más pártokkal is

Az ülés legfontosabb napirendi pontja az önkormányzati jelöltállítás szabályzatának elfogadása lesz. Az ügyvezető elnökségen kidolgozott tervezet szerint a jelenlegi tisztségben lévő RMDSZ-választottak akkor vállalhatnak új mandátumot, ha előbb megtörtént a munkájuk kiértékelése. „Természetesen azoknak a munkáját is ki fogjuk értékelni, akik nem vállalnak újabb mandátumot” – tette hozzá Kovács Péter.

A tervezet szabályozza a jelöltek kiválasztásának módját. Lehetőséget ad a területi szervezeteknek, hogy titkos, állóurnás előválasztást tartsanak, vagy küldöttgyűlésen döntsenek a jelöltekről. Szabályozza a jelöltek indulásának feltételeit is. Az aspiránsoknak többek között tervet kell bemutatniuk a településük fejlesztéséről, nyilatkozniuk kell a kommunista titkosszolgálathoz való viszonyukról, és RMDSZ-tagnak kell lenniük.

A tervezet lehetőséget ad arra, hogy az RMDSZ területi szervezetei együttműködési megállapodást írjanak alá más politikai szervezetekkel az önkormányzati választások előtt. Ismert, hogy ennek különösen nagy tétje van most Marosvásárhelyen, ahol elképzelhető, hogy az EMNP, az MPP és az RMDSZ nem csak a közös polgármesterjelölt, Soós Zoltán támogatásában működik együtt, hanem közös városi tanácsosi listát indítanának. Kovács Péter azonban emlékeztetett: a más pártokkal való helyi megállapodásokat a Szövetségi Elnökség felülírhatja, ha ezt indokoltnak tartja.

Budai Richard is indul

Az SZKT tisztújítására a „miniparlament” jelenlegi elnöke, Biró Rozália tevékenységi beszámolója után kerül sor. Kovács Péter tájékoztatása szerint a szombati ülésen bármelyik képviselő megpályázhatja az elnöki tisztséget. Eddig ketten jelezték, hogy indulnak az elnökválasztáson: Biró Rozália és Budai Richárd, a bukaresti szervet elnöke. Az jelöltek lehetőséget kapnak arra, hogy ismertessék programjukat. Az elnököt a szavazatok abszolút többségével választják meg, így elképzelhető, hogy több jelölt esetén több választási fordulót tartanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?