Soós Zoltán reméli, nem ítélik bukásra a választási szereplését

A marosvásárhelyi előválasztás nyertese reméli, az RMDSZ olyan jelöltállítási szabályzatot fogad el, amely mozgásteret ad a marosvásárhelyi szervezetnek a másik két magyar párttal való együttműködésre. Soós Zoltántól azt is megkérdeztük, hogyan akarja legyőzni Dorin Floreát.

Tíz napja megnyerte az előválasztást Marosvásárhelyen. A három párt korábbi szándéknyilatkozata szerint valamennyien a nyertest tekintik a marosvásárhelyi magyarok közös polgármesterjelöltjének, és felsorakoznak mögéje. Ez mindeddig nem történt meg. Miért nem?

Egyetlen párt sem lépett vissza ettől a szándéknyilatkozattól. Mindegyikük elismerte, hogy az előválasztás nyertese, a közös jelöltjük vagyok. Ezt a pártok az előválasztás követő egyeztetéseken is kinyilvánították. Szükség van azonban tárgyalásokra, nem csak a polgármesterjelölt közös támogatásáról, hanem a jövő évi önkormányzati választásokon való közös részvételről, ennek jogi formáiról. A kivárás részben ezzel is magyarázható. Ugyanakkor fontos, hogy mi lesz az RMDSZ a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése, a jelöltállítási szabályzatot elfogadása után. Ám én abban reménykedem, hogy november közepére sikeresen lezárjuk ezt a fejezetet, és utána ténylegesen kibontakozik és hatékony lesz a hárompárti összefogás.

Hol tartanak most a tárgyalások a három párt között a közös jelölt támogatásáról?

Tartottunk egy kiértékelő beszélgetést. Ezen a pártok elismerték az előválasztás eredményét, megerősítették az összefogásról szóló szándéknyilatkozatot. Azt azonban, hogy a választási együttműködésnek milyen formája lesz a továbbiakban, csak a három párt központi vezetésével történő egyeztetések után véglegesítjük.

Az EMNP szerint korábban elvi megállapodás született egy hárompárti választási szövetség bejegyzéséről az önkormányzati választások előtt. Ezt meg tudja erősíteni?

Valóban volt szó közös választási listáról, ezt mind a három párt szerencsés megoldásnak tartaná. Ám mint már említettem, erről még egyeztetni kell a három párt országos vezetőivel is. Mi azt szeretnénk, hogy ne alakuljon ki bizalmatlanság, mindenki megértse, hogy itt nem a pártstratégiáknak kellene elsődlegesnek lenniük, hanem a „nemzetstratégiának”.

Személyesen mi a véleménye arról az EMNP-s javaslatról, hogy a három párt közös városi tanácsosi jelöltlistát állítson, a polgármesterjelölt pedig ne az RMDSZ színeiben, hanem a választási koalíció színeiben induljon?

Benyomásom az, hogy Marosvásárhelyen a politikai pártokkal való kapcsolata a közösségnek elég sokat sérült, van egy fajta bizalmatlanság az emberekben, az elmúlt évek fiaskói sokat rontottak a pártok megítélésén. Éppen ezért jobban mobilizálná a lakosságot, ha létrejönne egy választási szövetség a három magyar szervezet között az önkormányzati választásokra. Ennek polgármesterjelöltje az RMDSZ jelöltje marad, és ezt már mindenki elfogadta. Ám ebben a kérdésben nem az én véleményem a fontos.

Azt is elfogadják a pártok, hogy Soós Zoltán az RMDSZ színeiben képviselje a magyar közösséget a választásokon?

Bármilyen formáját is választják a pártok az együttműködésnek, az nem lesz titok, hogy az RMDSZ áll a polgármesterjelölt mögött. Nem akarok most belemenni abba, hogy én milyen színekben fogok szerepelni a választásokon, de úgy gondolom, hogy az RMDSZ logója föltétlenül jelen lesz a kampányban.

Borul a hárompárti megállapodás a közös jelölt támogatásáról, ha az RMDSZ olyan jelöltállítási szabályzatot fogad el, ami például kizárja a közös városi tanácsosi jelöltlistát?

Remélem, nem hoz ilyen döntést az SZKT, mert ezzel bukásra ítéli a választási szereplésünket. Ha olyan merev álláspont születik, ami nem ad nekünk mozgásteret, akkor megmaradnak a táborok: a három párt közös polgármesterjelöltet támogat ugyan, de külön tanácsosi listákat indít. Így a választási hajrában fokozódni fognak a feszültségek, az emberek pedig továbbra is kiábrándultak maradnak, ha azt látják, hogy a pártok egymást között marakodnak. A polgármesteri széket ilyen formában nem hiszem, hogy meg tudjuk szerezni.

Az előválasztás egyik jelöltjének, a „civileket” képviselő Barabás Miklósnak a szavazataira is szükség lesz az önkormányzati választásokon. Nem próbálták meg őt is bevonni a hárompárti egyeztetésekbe?

Barabás Miklósék nem zárkóznak el teljesen a tárgyalásoktól. Beszélgettem már vele. Jól jelzi a civilek hozzáállását, hogy el tudják képzelni a felkerülésüket a városi tanácsosi jelöltlistára, de nem RMDSZ színekben. A politikai erodálódás miatt a civilek nem szívesen vállalnak közösséget az RMDSZ-szel. Bölcs politikai döntés lenne, ha egy olyan választási szövetség állna a közös polgármesterjelölt mögött, amely magában foglalja a civileket is. Ezt jobban kimozdíthatná a közösséget a közömbösségből. Egyébként a civilek is elfogadták az előválasztás eredményét, és nem fognak jövőre konkurens jelöltet indítani. Elképzelhető azonban, hogy az előválasztáson elért 8 százalékuk tudatában független tanácsosjelölteket indítanak, aminek szomorú következménye lehet.

Személyes barátsága Portik Vilmossal, az EMNP Maros megyei elnökével nyomhat-e latban a politikai egyeztetéseken?

Egyértelműen igen, s szerintem ezt Vilmos is így látja. A legfontosabb elem a hárompárti tárgyalásokon az őszinteség. Nem taktikázunk, ismerjük egymás szándékait. A kampányban is sokat segített a baráti kapcsolatunk, mert így nem fordult át személyeskedő támadásokba a korteskedés, leszámítva persze egy-két fricskát, ami az utolsó hét feszültségeivel magyarázható.

Tárgyalt-e az előválasztás óta az RMDSZ vezetőivel, hogy érzi, élvezi-e a támogatásukat?

Minden arra mutat, hogy ez a támogatás megvan. Egyeztettem már Kovács Péter ügyvezető elnökkel, és valószínűleg legkésőbb jövő héten találkozom Kelemen Hunor szövetségi elnökkel is. Az RMDSZ felső vezetése még az előválasztás előtt nyilvánvalóvá tette, hogy az eredménytől függetlenül támogatják a nyertest. Tisztában vannak azzal, hogy még egy jelölt beáldozása Marosvásárhelyen nagyon nagy károkat okozhat. Igen nagy lenne a kiábrándultság a magyar választókban.

Az előválasztás előtt meglehetősen visszafogottan kampányol. Miért?

Szerintem nem voltam visszafogott. Nagyon sok rendezvényen, közönségtalálkozón vettem részt, a sajtó többé-kevésbé írt is erről. Főleg az utolsó két hétben volt intenzívebb a sajtószereplésem. De a sajtónál fontosabb volt nekem a találkozás az emberekkel. Az előválasztási kampány kevesebb mint öt hetet tartott, és egyik párt sem tartott nagyobb kampányrendezvényeket.

Alacsonyabb vagy magasabb részvételi arányra számított?

Magasabb részvételi arányra számítottam, viszont a várakozásaimnál többen regisztráltak. Több tényező is magyarázza, hogy miért mentek el kevesen szavazni, elsősorban a kedvezőtlen időjárás, ami eléggé visszavetette a választási kedvet. Jó kérdés az is, hogy hány ember esett el a szavazás lehetőségétől a kötelező regisztráció miatt. Mi az utolsó héten megpróbáltuk rávenni a másik két pártot, hogy mégis lehessen szavazni az urnáknál történő regisztrációval, mert ezzel jelentősen növelni tudtuk volna a részvételi arányt.

Miképpen érhető el, hogy jövőre a marosvásárhelyi magyarok legalább az etnikai arányuknak megfelelő százalékban menjenek el szavazni?

Marosvásárhelyen nagyon nagy az igény a változásra, olyan kérdésekben, amelyek a román közösségnek is problémát jelentenek. Olyan regionális nagyváros vagyunk, amely messze lemaradt a környező a szomszédos megyeszékhelyekkel, Kolozsvárral, Nagyszebennel folytatott versenyben, szerintem pontosan Dorin Florea polgármesteri ténykedése miatt. Florea saját nomenklatúrájának kiépítésével volt elfoglalva, nem Marosvásárhely fejlődésével. Ebben a hangulatban azt tartjuk fontosnak, hogy miként tudjuk felzárkóztatni a várost ebben a regionális versenyben, és miként értessük meg az emberekkel azt, hogy akkor változik meg az életük, ha változik a városvezetés is. A nyugdíjasok ingyenes etetésének, a Vásárhelyi Napok ingyenmiccses rendezvényeinek sikerült egy bizonyos kört magukhoz láncolniuk. A korábbi választásokon az RMDSZ-en belüli feszültségek, a magyar pártokkal való konkurenciaharc, az erős román jelöltek hiánya Dorin Floreának kedvezett. Jövőre ezeknek a forgatókönyveknek egy része már nem fog működni. Az RMDSZ tanult a választási hibákból, a magyar pártok összezártak. A magyar szavazatok megszerzése mellett a román választók megszólítását is célul tűztük ki, ezért a közös jelölt nem csak a magyar közösség, hanem Marosvásárhely problémáit fogalmazza meg.

A magyarok magas részvételi aránya mellett mi kell még ahhoz, hogy Dorin Floreát legyőzze a magyar jelölt?

Elsősorban az, hogy legyen több erős román jelölt. Egyelőre a Szociáldemokrata Párt jelöltje nem ismert, több név is felmerült. A PSD már többször is támadta Floreát, a prefektuson keresztül több városi tanácsi határozatot megvétózott. Érdekes fordulat, hogy megjelent a helyi politikai palettán a Dan Mașca nevével fémjelzett új párt, a Szabad Emberek Pártja (POL). Ők nagyon intenzíven jelen vannak az elektronikus médiában, és élesen bírálják a jelenlegi városvezetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?