Világszerte történtek már a bukarestihez hasonló tragédiák

Az eddig harminc halálos áldozattal járó bukaresti tűvészhez hasonló tragédiák máshol is történtek a világon. Az utóbbi 75 évben összesen 14 súlyos baleset szedett áldozatokat különféle országok klubjaiban, éjszakai mulatóiban.

Másodjára már tanultak

Az Egyesült Államokban, a Mississippi állambeli Natchez városában 1940 április 23-án hatalmas tűz keletkezett a Rhytm Night klubban. A tűz a mennyezetre díszként felaggatott művirágok miatt ütött ki. A klub zsúfolásig tömve volt vendégekkel, a menekülés szinte lehetetlenné vált, mivel az ablakokat lezárták, hogy a klubba ne lehessen bemenni jegy nélkül. A tűzesetnek 209 halálos áldozata volt.

A tragédiából úgy tűnik, az amerikaiak sem tanultak, hiszen két év múlva, 1942. november 28-án rendkívül súlyos baleset történt. Az egyik legnépszerűbb bostoni mulatóhelyen, a Cocoanut Grove klubban szintén tűz keletkezett, amely immár 492 halottat követelt. Az amerikai hatóságok ekkor viszont már intézkedtek, a hasonló balesetek elkerülése céljából már országszerte számos intézkedést hoztak, egyebek között kötelezővé tették a tűzelhárító öntözőrendszer bevezetését, vészkijáratok létesítését.

Hosszú ideig nem is történt hasonló tragédia az Egyesült Államokban, egészen 1997. május 28-ig, amikor is a Kentucky állambeli Southgate városka Beverly Hills Supper Club nevű klubjában keletkezett tűz 165 halálos áldozatot követelt, a sebesültek száma pedig elérte a kétszázat.

Madrid, Fülöp-szigetek, Svédország, Kína

Az újabb súlyos baleset Madridban történt, 1983-ban. A spanyol főváros Alcala nevű táncszalonjában keletkezett tűznek 78 halottja és 20 sebesültje volt. 

A következő tűzesetet már gyújtogatás volt 1990 márciusában a New York-i Bronx negyed Happy Land klubjában. Egy féltékeny férfi benzinnel lelocsolta a mulatóhely egyetlen bejáratát és felgyújtotta azt. Ráadásul a klub bejáratát lezáró fémajtót is elreteszelte, megakadályozva a menekülést. Tettének 87 halálos áldozata volt.

Az egyetemi év vége 1996-ban szintén több halottal járt a Fülöp-szigeteki Quezon City-ben. A város Ozone nevű bárja március 16-án zsúfolásig megtelt, a vendégek zöme fiatal egyetemista volt, aki itt akarta megünnepelni a tanévzárást. A kiütött tűzben 162 személy veszítette életét. A biztonsági emberek ráadásul kívülről lezárták a bejáratot, mivel azt hitték, hogy odabent diáklázadás tört ki. A Fülöp-szigeteken ez volt a legtragikusabb baleset, amely éjszakai mulatóhelyen történt.

Két év múlva Svédországban történt halálos baleset egy diszkóban. Göteborg egyik legnépszerűbb lokáljában ütött ki tűz, amelynek 63 halottja és több mint 200 sebesültje volt. A tragédia nyomán négy személyt ítéltek el.

2000. december 25-én a kínai Henan tartományhoz tartozó Liuoyang városában történt tragédia. A Dongbu diszkóban a hegesztés nyomán keletkezett tűz 309 halottat követelelt. A diszkóban megégtek a hegesztést végző munkások is.

Tűzijáték, „pirotechnikai zenekíséret”

2003-ban ismét az Egyesült Államokban követelt halálos áldozatokat egy látogatott klubban bekövetkezett tűz. A Rhode Island-i Station Warwick klubban ez alkalommal 100 személy halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladta a 200 főt. A tüzet – akárcsak a mostani, bukaresti baleset alkalmával – szintén egy zenekar produkcióját aláfestő tűzijáték okozta, amelytől meggyulladt a klub belsejét borító – tűzbiztosnak kikiáltott – hab.

Az argentínai Buenos Aires legnépszerűbb klubja a Cromagnon Republic volt, amely minden alkalommal zsúfolásig megtelt. 2004 december 30-án egyetlen tűt sem lehetett leejteni a mulatóban, olyannyira megtelt. A tüzet a Callejeros együttes „pirotechnikai zenekísérete” okozta, amely 14 halottat követelt. A tragédia még súlyosabb lehetett volna, hiszen a zenekarra 3000 személy volt kíváncsi. A klub tulajdonosát, Omar Chabant 20 év börtönre ítélték.

Újabb nagyarányú balesetre 2008-ban került sor, ismét csak Kínában, Shenzhen városában a Wuwang – a Táncosok Királya – nevű mulatóhelyen A tüzet itt is tűzijáték okozta. A lángok és a keletkezett pánik 44 személy halálát követelte.

2009 szilveszter éjszakáján Thaiföldön, Bangkokban, a Santika klubban, az éjféli petárdázás okozott tüzet, amely 67 halottal és számos sebesült áldozattal járt.

Ugyancsak 2009-ben és szintén decemberben az oroszországi Perm város Kromaja Losad (Sánta Ló) nevű éjszakai mulatójában okozott tragédiát a tűz. A lángok a műanyag mennyezetbe és az ott elhelyezett ágakba kaptak bele, a halottak száma 156 volt, a sebesültek száma pedig meghaladta a százötvenet. A nyomozók kezdetben terrorakcióra gondoltak, de aztán bebizonyosodott, hogy a tüzet tűzijáték okozta.

Több mint 200 személy halt meg 2013 januárjában a Brazília déli felében fekvő Santa Maria városban. A Kiss klubban kigyulladt a mennyezetet borító hangszigetelő hab, és a halottak nagy számát nem is a tűz, hanem a keletkezett mérgező gázok okozták.

Kapcsolódók

Kimaradt?