Szemtanú a tűzvészről: az emberek későn észlelték, hogy a pokol vár rájuk

„Az emberek nem megégtek, hanem megfulladtak” – nyilatkozta a Gândulnak egyike azoknak a fiataloknak, akiknek sikerült kimenekülniük a tűz által elemésztett bukaresti szórakozóhelyről. Mint ismert, a Colectiv nevű klubban 27-en vesztették életüket péntek este, a kormány pedig háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

A fiatalember elmondta, a Goodbye to Gravity zenekar ingyen koncertjén mintegy 350 fős közönség csápolt. Jómaga a színpad közelében tartózkodott, amikor felcsaptak az első lángok. Ez a koncert vége felé történt. A terem egyik, szivaccsal borított tartóoszlopa gyúlt meg a pirotechnikai eszközök szikráitól.

A szemtanú szerint akkor még nyoma sem volt pániknak a közönség soraiban, senki sem észlelte a veszélyt. A zenekar szólistája is elviccelte a történteket, megjegyezve, hogy „tűz nem szerepelt a programunkban”. A lángok már a mennyezetet nyaldosták, de a közönség még mindig nem mozdult.

A fiatalember ráeszmélt, hogy ebből még nagy baj lehet, ezért megindult a kijárathoz. Röviddel utána pánik lett úrrá a termen. A kijárat nagyon szűknek bizonyult a kitóduló tömegnek, az emberek egymást taposták. A pokol akkor kezdődött a bennrekedtek számára, amikor potyogni kezdtek az égő mennyezet darabjai.

„Az emberek szó szerint lángoltak, mindent hatalmas füst borított el. De szerintem legtöbbjük nem megégett, hanem megfulladt a sűrű füstben” – mesélte a szemtanú. Szavai szerint a tűzoltók nagyon későn, húsz perc múlva érkeztek ki a helyszínre, amikor már csak füstölgött a terem.

A bukaresti Pasteur Intézet munkatársa, Augustin Ofiţeru egy Facebook-bejegyzésben megerősítette azt a feltételezést, hogy az áldozatok többségének halálát a belélegzett füst okozta. Magyarázata szerint a hangszigetelő szivacs égésével nagy mennyiségű mérgező gáz, egy ciánszármazék került a levegőbe. „Ezek az emberek voltaképpen elgázosítva haltak meg” – idézte a Gândul a szakember bejegyzését.

A 27 áldozat halálának pontos okát a törvényszéki orvosok fogják megállapítani. 

Kapcsolódók

Kimaradt?