Fejetlenül égetik a száraz aljnövényzetet, több tonna takarmány semmisül meg a tűzben

Szombat-vasárnap öt alkalommal hívták a Maros megyei tűzoltókat, mert több helyen is égett a növényzet és a takarmány. A tűzesetek Segesváron, Dédán és Marosvásárhelyen történtek – tájékoztatta a sajtót Mihai Gagyi, a megyei sürgősségi helyzetek felügyelőségének szóvivője. 

Több mint 8,5 hektárnyi területen égett el a száraz aljnövényzet, Segesváron két utánfutóban két tonnányi szalma semmisült meg, Dédán pedig 500 kilogramm széna.

A tűzoltóság szóvivője beszámolt arról is, hogy az utóbbi három hétben 20 hasonló tűzesethez szálltak ki Maros megye területén. Mihai Gagyi arra kért mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a száraz aljnövényzet égetésére vonatkozó szabályokat, mert amennyiben nem így cselekszik, 2055 lejes bírságra is számíthat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetkezendő időszakban senki ne használjon nyílt tüzet a tűzveszélyes területeken, az olyan helyeken, ahol 10 méteren belül lakás, csűr, raktárépület, erdő található, a növényi hulladékokat, szemetet, vagy bármilyen más gyúlékony anyagot csak az erre a célra kialakított helyeken égessék el. A tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, és amikor elégették a hulladékokat, a parazsat is semmisítsék meg, oltsák el. A tűzgyújtásra, hulladék égetésre a helyi polgármesteri hivatalokban kell engedélyt kérni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?