Gondatlanság okozott erdőtüzeket Hargita megyében

Tűz ütött ki kedden a Békási Szoros Nemzeti Park Gyergyószentmiklóshoz tartozó területén. A tűzoltókat délután két óra körül, a nemzeti park egyik alkalmazottja értesítette a 112-es sürgősségi számon.

Az erős szél és a szárazság miatt a tűz mintegy 18 hektár területre terjedt ki, és körülbelül 15 hektár fiatal fenyves, valamint több mint két hektár száraz növényzet kapott lángra az egyébként a Csíkszeredai Erdészeti Hivatalhoz tartozó területen. A helyszínen 13 hivatásos és 20 önkéntes tűzoltó és az erdészet hat alkalmazottja próbálja megfékezni a lángokat. Egyelőre a tűzfészkek azonosítása folyik, valamint a tűz további terjedésének megakadályozásán dolgoznak.

Kedden Varságról is tűzesetet jelentettek, ahol a Sólyomkő közelében kapott lángra a száraz növényzet egy kaszálón, és körülbelül két hektár terület égett ki, valamint egy 300 méternyi kerítés is elemésztettek a lángok. A szakemberek szerint a tüzet valószínűleg egy felügyelet nélkül hagyott tábortűz okoztak.tarlo

Ugyanaznap, néhány órával később Maroshévíz környékére riasztották a tűzoltókat, ahol az erdő szélén a száraz aljnövényzet és farönkök kaptak lángra és emiatt a közeli erdő is veszélybe került. A tüzet sikerült eloltani, a helyszínen jelenleg a még füstölgő rönköket felügyelik a tűzoltók.

Lángok csaptak fel a Máréfalva közelében lévő Cekend-tetőn is, ahol mintegy 11 hektár területen égett ki a száraz növényzet, azzal a veszéllyel fenyegetve, hogy a lángok a közeli erdős területre is átterjedhetnek. A szakemberek szerint a tüzet nagy valószínűséggel egy eldobott égő cigarettacsik okozta.

Kedden a Csíkszeredától 16 kilométerre fekvő Piricske nevű üdülőtelep mellett is lángra kapott 50 négyzetméter száraz aljnövényzet, és körülbelül húsz fiatal fa is elégett. A lángokat viszonylag hamar sikerült eloltani. Ezt a tüzet is emberi gondatlanság okozta: egy felügyelet nélkül hagyott tábortűzről terjedt át a környező száraz aljnövényzetre.

Gyergyóban egy hónapja ég a föld

Több mint egy hete Csíkcsicsóban az Olt folyó melletti száraz tőzeg kapott lángra, feltehetőleg a "szokásos", engedély nélküli tarlóégetés miatt. Eleinte úgy tűnt, hogy sikerült eloltani a tüzet, azonban itt-ott még parázslik az Olt partja Csíkszereda Székelyudvarhely felőli kijáratánál, és reggelente füsttel telik meg a Csíki medence.

Ugyancsak tőzegtűz keseríti a Gyergyó-medencében élők életét is: itt már bő egy hónapja ég a föld. Reggelente a füst belepi Gyergyóremete utcáit, veszélyeztetve a környékbeliek egészségét, ugyanis a senyvedő tőzeg füstje a szénmonoxidon kívül mérgező benzolszármazékokat is tartalmaz. {loadposition OTP}

A megyeszékhely környékén egyébként több ezer lejre büntettek a hatóságok engedély nélküli tarlóégetés miatt. A Hargita megyei rendőrség és a csendőrség ellenőrzése nyomán három személyt sikerült azonosítani, akik Csíkszereda határában égették a száraz aljnövényzetet, őket összesen háromezer lejre bírságolták a hatóságok.

A Hargita Megyei Környezetőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy gyúlékony területen kizárólag a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség engedélyével szabad tüzet gyújtani és erről a tűzoltóságot is értesíteni kell. Ennek értelmében, az a magánszemély, aki említett rendelkezéseket nem tartja szem előtt, háromezertől akár hatezer lejig terjedő pénzbírságot kaphat. A büntetés jogi személy esetében huszonöttől ötvenezer lejig terjed.

Kimaradt?