Eredménnyel járt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet érettségi felkészítője

Nagyobb arányban érettségiztek sikeresen azok a diákok, akik részt vettek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és partnerei által lebonyolított felkészítőkön – közölték hétfőn a szervezők egy székelyudvarhelyi sajtóértekezleten, amelyről a Székelyhon.ro hírportál és az erdélyi Krónika közölt tudósítást.

A projekt koordinátora, Göthér Orsolya rámutatott: a képzéseiken részt vevő Hargita megyei tanulók 81 százaléka vizsgázott sikeresen (az 55,8 százalékos megyei átlaghoz képest), Kovászna megyében pedig 93 százalékuk szerzett diplomát (a megyei 63,9 százalékhoz képest).

Szász Jenő, az NSKI elnöke elmondta, az intézet 21 millió forinttal támogatta a projektet, ami diákonként nagyjából 28 ezer forintnak felel meg. Ezt csekély segítségnek nevezte ahhoz képest, hogy a székelyföldi fiatalok jövőjéről van szó.

„Az elmúlt években azt láttuk, hogy a magyar fiataljainknak több mint a fele elbukik az érettségin, vagyis minden második székely diák élete derékba törik. (…) Ha valaki már ennyi idősen ekkora kudarccal szembesül, nem biztos, hogy sikerül számára az újratervezés” – magyarázta Szász, hogy miért fontos a programjuk által nyújtott segítség.

A székelyudvarhelyi Modern Üzleti Tudományok Főiskola (MÜTF) Oktatási Központjával, a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvánnyal és a csíkszeredai Fidelitas Ifjúsági Egyesülettel közösen lebonyolított érettségi felkészítők megszervezését jövőre is támogatná az NSKI.

Abban is gondolkodnak, hogy a későbbiekben nagyobb községekben is indítsanak képzéseket, továbbá Maros megyében, a Nyárád mentén is honosítsák meg programjukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?