Kint voltunk az új helyre költözött marosvásárhelyi ócskapiacon

Megnyílt Marosvásárhelyen az új helyére költözött ócskapiac. A Maros-híd melletti volt laktanya udvarán sokkal nagyobb terület áll az árusok és a vásárlók rendelkezésére, mint az előző helyeken.

A polgármesteri hivatal előbb a „Piața Ocska” nevet adta a helynek, aztán átírta, most a Piața de vechituri – Ócska piac megnevezés olvasható a bejáratnál, ahol rendőrök felügyelik a helyet. A gépkocsiknak kevés a hely a parkoláshoz, a környező utcák is megteltek vasárnap délelőtt a, vásárhelyiesen csak ócskának, vagy ószernek nevezett piacra látogatók autóival.

Bent hatalmas a terület az egykori kaszárnya udvarán, ahol most használt cipő, ruhanemű, játék, edény, bicikli, mikrohullámú sütő, táska, pohár, bútor, fehérnemű és még minden elképzelhető és elképzelhetetlen dolog kapható. Nem hiányzik a miccs, a kürtős kalács, a perec, kifli és péksütemény sem. Nagy a piac, és nem is kell déli órában távozni, ahogy az a korábbi helyen kötelező volt.

Az asztalokon, vagy a födön halomban álló ruhák közötti turkálásra bíztatnak az árusok, valamennyien tarka ruhás, fejkendős, románul és magyarul egyformán jól beszélő asszonyok, vagy nagybajuszú, nagykalapos férfiak, de „alkalmazottaik” is vannak, azok is egymást túlharsogva kínálják az árujukat: „Öt lej minden cipő, tessék-tessék”. 

Öt lej volt a táskának is darabja, egy másik helyen már tíz lej. Van mindenféle fazon, nyári színes, tarka, utazó és iskolás táska, kis- és nagyméretű, márkás, vagy kínai, elég jó állapotban, vagy már elhasznált. A cipők özött van sport fazon, van női és férfi, gyerek, bőr és műanyag, 5 lejes, 10 lejes, 15 és 20 lejes. Lehet keresgélni, próbálni, ha nem tetszik visszadobni. Van, ahol szépen egymás mellett sorakoznak a lábbelik, máshol nagy halomban állnak. Hasonló helyzet uralkodik a ruhaneműknél is, ott is minden kapható, pulóver, póló, szoknya és nadrág, alsónemű férfiaknak, nőknek, kisgyerekeknek, fürdőruhák, törölközők, ágyneműk. „Ide-ide, a rupi-mallba” – hallom több irányből is, az árusok maguk nevezik így.

A hatalmas tér egy másik felében edényeket, poharakat, csészéket, evőeszközöket kínálnak. Előző tulajdonosaik nyugatra vándoroltak, meghaltak, vagy csak túldnának rajtuk. Ahogy a nippeken, játékokon is. „Alig használt, jó állapotú” kisautók, plüssmackók, babák, biciklik. Régiségek, könyvek, folyóiratok, bakelit lemezek, aztán használt elektronikai cikkek, konyhagépek, főnyírók, kalapácsok, csavarhúzók, mankók, kerekesszék és még sorolhatnánk, mi mindent lehet kapni az ócskapiacon, vagy az ószeren, illetve a Rupi-mallban, ahogy legújabban nevezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?