Tehénistállókba, disznóólakba szerelnek légkondit Olaszországban

Zuhanyzókat építenek és légkondicionálót szerelnek be a tehénistállókba, disznóólakba az olasz gazdák, hogy a perzselő hőségben felfrissülést biztosítsanak állataiknak.

Az Olaszországba Afrika felől érkező újabb hőhullám miatt az állatok is szenvednek, pénteken 40 fok körüli hőmérsékletet mértek. Több mint egy évtizede az idei július a legforróbb az országban.

„A helyzet aggasztó, különösen a Pó folyó völgyében, ahol az ország legnagyobb állatfarmjai vannak. Az istállókat kisebb zuhanyzókkal, ventillátorokkal és légkondicionálókkal szereltük fel, hogy lehűtsük a teheneket és a sertéseket” – jelentette be a Coldretti mezőgazdasági csoport.

Közleményük szerint július első felében a nagy meleg miatt az olasz tehenek a szokásosnál 50 millió literrel kevesebb tejet adtak, a tyúkok 5-10 százalékkal kevesebb tojást tojtak. A verejtékező sertések is szenvednek, 28 fok feletti hőmérsékleténél étvágyukat vesztik és a szokásosnál 40 százalékkal kevesebbet esznek.

A gazdák fokozottan figyelnek az állatok itatására is, amelyek a hőségben az átlagosnál kétszer több folyadékot fogyasztanak.

A helyzetet tovább fogja rontani a Charon nevű anticiklon érkezése, amely július végéig tartó kánikulát hoz Olaszországba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?