Negyven fok feletti hőség tombol egész Olaszországban

Negyven fok feletti hőmérsékletet mértek pénteken egész Olaszországban. Az Afrika felől érkező újabb hőhullám próbára teszi a kánikulához szokott olaszokat is. 

Az olasz meteorológusok „hőviharnak” (hot storm) nevezték el az előrejelzések szerint majdnem július végéig eltartó kánikulát. A legmelegebb az ország középső és déli térségében várható, ahol a hőmérséklet-érzet meghaladhatja a 45 fokot is. 

Róma nagyobb terein a polgári védelem ingyen osztja a vizet a lakosoknak és a turistáknak egyaránt. Firenze polgármestere, Dario Nardella előre rögzített telefonos üzenettel figyelmeztette a lakosokat az újabb hőhullám veszélyeire. A közel 400 ezer lakosú Firenzében 83 ezer családot hívtak fel, és arra kérték őket, hogy csak akkor menjenek utcára, ha szükséges, fogyasszanak sok folyadékot és figyeljenek a táplálkozásra is. 

Az olasz sajtó az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) adatait közölve azt írta, az idei az utóbbi 136 év legforróbb nyara. A nyári olasz energiafogyasztás a mindenkori legnagyobbnak ígérkezik. A rendkívüli kánikula nehézségeket teremt az olaszországi vasútvonalakon is: a nagysebességű vonatokon többször megakadt a légkondicionálás, ami próbára tette az utasokat. A közlekedési útvonalakon a bozóttüzek is fennakadást okoznak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?