Faanyagot szállítanak Hargita megyéből besztercei iskolának

A Hargita megyei közbirtokosságok adományaként jut iskola-felújításhoz alkalmas faanyag a szórványba – a somkeréki református lelkész felkérő levelére adott megmozdulásként.

A Beszterce-Naszód megyei Somkerék egykori magyar iskolájának felújításáért ma történt kezdeményezés Hargita Megye Tanácsa szórványbeli magyar közösségeket célzó Összetartozunk programja keretében történt. Az első szállítmány Csíkszentmiklósról ma indult el, Becze István megyei tanácsos és Pál-Lukács Miklós közbirtokossági elnök jelenlétében.

A megyei testület kommunikációjában „székely szolidaritásként” jegyzett összefogás előzményeként a közbirtokosságokat Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba érzékenyítette a szükséges közbelépéshez. "Rögtön cselekedtünk, amint eljutott hozzánk a kérés, és félretettük a több mint négy és fél köbméter faanyagot a somkeréki iskola számára" – mondta a megyeelnök.

Becze István elmondása szerint a felkérő levél még tavaly ősszel született meg Felszegi Imre somkeréki református lelkész megkeresése nyomán, aki a település áldatlan állapotban lévő, egykori magyar nyelvű iskoláját szeretné felújítani, így ösztönözve és helyet biztosítva az ott élő magyar ajkú gyerekeknek a már szinte elfelejtett anyanyelvük gyakorlására, tanulására.

A felújítás tervei elkészültek, anyagkivonat is készült, többek között a felhasználandó faanyagról: összesen 250 darab, különböző méretű gerendára, kétféle méretű, 10-10 köbméter deszkára, valamint 800 darab lécre van szükség. Jelen pillanatig öt közbirtokosság jelezte, hogy támogatja az iskola felújítását: az árvátfalvi, a csíkvacsárcsi, a csíkszentmiklósi és a székelyszenttamási faanyaggal, a lókodi pedig pénzzel járul hozzá, emellett az ülkei IPA Company Kft. is faanyagot küld Somkerékre.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programját hat éve indítottak el a szórványban élő magyarság identitástudatának erősítése érdekében kínálva együttműködést a székelyföldi tömbmagyarsággal. A cél intézményesített kapcsolatok kialakítása azokkal a megyékkel, amelyekben bár a magyarság számaránya jelentős, mára az egykori többség kisebbségbe került, ennek minden negatív hozadékával. Ilyen értelemben alakított ki Hargita megye sokoldalú együttműködési kapcsolatokat Temes és Beszterce-Naszód megye, később pedig Aranyosszék, majd Krassó-Szörény megye szórványmagyarságával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?