Magyar Hagyományok Napja Temesváron

Színes programkínálattal várják a temesvári magyarságot április 26-án. A hagyományok napján kiemelt szerep jut a székely népzenének és néptáncnak, valamint a székely termékeknek.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programja jóvoltából népes csapat vesz részt a szórványmagyarság ünnepén, szombaton Temesváron. Még a tavaly év szeptemberében tartott megbeszélésen Molnár Zsolt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő ismertette a Magyar Hagyományok Napja kezdeményezést, kérve a Hargita megyei partnereket, hogy lehetőségeik szerint tegyék színesebbé a rendezvényt. Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője, az Összetartozunk program felelőse a székelyföldi értékek bemutatását szorgalmazta, hisz minél jobban megismerjük egymás múltját, annál összetartóbb jövőt építhetünk.

A szót tett követte, így a szórványprogramnak köszönhetően több Székely termék védjeggyel rendelkező gazda mutatja be és kínálja portékáit, ugyanakkor betekintést nyújtanak a népi mesterségek fortélyaiba, lehetőség lesz fafaragásra, nemezelésre és gyöngyfűzésre. Emellett a Madéfalvi Ifjúsági Néptáncegyüttes tagjai felcsíki és vajdaszentiványi táncokat ropnak majd a színpadon. A nap további programjában bográcsozás, valamint a kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar fellépése is szerepel, és természetesen a temesvári tánccsoportok sem hiányozhatnak a fellépők sorából.

 

Kimaradt?