Huszonötezren olvastak fel Móricz Zsigmond műveiből

A hatodik erdélyi felolvasómaratonon Móricz Zsigmond műveiből olvastak fel, az akcióba idén már a szórvány is bekapcsolódott. A házigazda intézmény ezúttal a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár volt.

Olvasni önmagában is jó, egy jó könyv igazi élményt nyújthat, de másokkal is megosztani ezt az élményt még nagyobb öröm. A közös olvasásnak összekapcsoló ereje van – vallják a hatodik felolvasómaraton szervezői. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza után idén, február 18-án Móricz Zsigmond műveiből olvastak fel több mint huszonötezren.

A mára országhatárokat átívelő rendezvényt 2009-ben Székelyudvarhelyen indította útjára a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Háza. Idén a maratoni felolvasás központi helyszíne a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár volt Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk közösségépítő programja jóvoltából az elmúlt években sikerült a Beszterce-Naszód és Temes megyeieket, valamint az aranyosszékieket is bevonni a rendezvénybe. A szervezőknek az utólagos visszajelzések alapján sikerült összesíteniük az olvasók számát. Beszterce-Naszód megyéből ez évben több mint fél ezren olvastak fel: a Magyarnemegyei Általános Iskolából 38-an, a vicei Dsida Jenő Általános Iskolából 76-an, a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumból 175-en, a besztercei Magyar Házban 12-en, a Magyarborzási Általános Iskolából 14-en, a Szászújősi Általános Iskolában 18-an, míg a bethleni Grigore Silasi Általános Iskolából 115-en kapcsolódtak be a felolvasásba.

Fehér megyéből a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum 88 olvasóval, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium 87 olvasóval vett részt. Kolozs megyéből az aranyosgyéresi Avram Iancu Általános Iskolából 46-an, míg a Magyar Házból 40-en olvastak, a dési 1-es számú iskolából 138-an jelentkeztek. A szamosújvári Téka Alapítványnál 414-en olvasták Móricz műveit.

Idén Krassó-Szörény megye is bekapcsolódott a sikeres kezdeményezésbe, velük a közelmúltban alakítottak ki partneri kapcsolatot Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk programja keretében: a resicabányai Magyar Művelődési Házban 19-en, a boksánbányai RMDSZ-székházban 9-en olvastak fel. Jövőre Kányádi Sándor műveiből olvashatunk fel, éljünk bárhol Erdélyben, a Kárpát-medencében vagy a nagyvilágban.

Kimaradt?