Új tanügyi törvény: bevezetnék a középiskolai felvételit

Ismét bevezetnék Romániában a középiskolai felvételit az új tanügyi törvény tervezete szerint. A jogszabályt hétfőtől bocsátja közvitára az oktatási minisztérium, ám az adevarul.ro megszerezte a dokumentumot.

A portál szerint a középiskolai felvételi bevezetése mellett további fontos módosítás az iskolák teljes decentralizációja lesz. Emellett a törvény 25 százalékos képviseletet biztosít az egyetemi hallgatóknak a felsőoktatási intézmények vezetésében.

A tervezet szerint a nyolcadikosok képességvizsgáját megtartanák. Korábbi nyilatkozataiban Sorin Cîmpeanu miniszter kizárta azt a lehetőséget, hogy a diákokat kétszer is vizsgáztassák a középiskolai tanulmányaik folytatása előtt, ám úgy tűnik, meggondolta magát.

A középiskolákban csak akkor hirdetnek felvételit, ha egy bizonyos profilú kilencedik osztályban a jelentkezők száma meghaladja a helyek számát. A bejutást egy pontszám dönti el, amelyet az 1-8. osztályos általános (20 százalék), a képességvizsga általánosa (30 százalék) és a felvételi írásbeli vizsga eredménye (50 százalék) alapján számítanak ki.

Mint ismert, az RMDSZ ellenzi egy új tanügyi törvény elfogadását. A kormány elképzelését bírálta a pedagógusok egy része is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?