Elveszítheti Románia a Tej-kifli program uniós támogatását

Románia akár el is veszítheti a Tej-kifli program uniós finanszírozását, amennyiben nem igazítja a programot az Európai Unió Iskolatej programjához - figyelmeztet az Európai Közpolitikák Román Központja nevű intézet tanulmánya.

A jelentés felhívja a hatóságok figyelmét arra, hogy az uniós iskolatej program nem csupán a tejről szól, hanem arról, hogy az iskolákban felkészítsék a tanulókat a helyes étkeztetésre, és biztosítsák az egészséges táplálkozásukhoz szükséges feltételeket, valamint arról, hogy támogassák a helyi tejtermelőket. Az iskolatej programról bővebben itt olvashat

Ezzel szemben Románia elsősorban szociális szempontok miatt vezette be még az uniós csatlakozás előtt a Tej-kifli programot, hogy olyan tanulók is uzsonnához jussanak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. A gond az a tanulmány kezdeményezője, Ciprian Ciucu szerint az, hogy az uniós csatlakozás után a hatóságok nem gondolták újra a programot, és nem igazították az európai Iskolatej programhoz. A Tej-kifli nem felel meg az uniós követelményeknek, például nem elég változatos a kínálat, és a tej minősége nem mindig felel meg az előírt normáknak. 

Romániában a Tej-kifli program évente körülbelül 435 millió lejbe kerül, ennek az összegnek egy részét uniós pénzekből fedezik. Egy gyerekre 1 lej 17 banit számolnak. A mezőgazdasági minisztérium államtitkára, George Turtoi azt nyilatkozta, hogy a július elsejére kitűzött határidőig elkészítik a stratégiát, amelyben a Tej-kiflit hozzáigazítják az Iskolatej programhoz. A dokumentumot az Európai Bizottságnak kell elküldeni.

Kapcsolódók

Kimaradt?