A nemi esélyegyenlőség napja lett Romániában május nyolcadika

A nemek közötti esélyegyenlőség napjának kiáltják ki május nyolcadikát – erről szerdán döntött a képviselőház. A javaslatot 281 igen szavazattal és három tartózkodással fogadták el, melyet később a szenátus is jóváhagyott.

A hatóságok ezen a napon rendezvényeket, eseményeket szervezhetnek, a közszolgálati rádió és televízió pedig tematikus napot tarthat. A kezdeményezés lényege, hogy Romániában visszaszorítsák a nemek közötti diszkriminációt.

A diszkrimináció a munkaerőpiacon is megmutatkozik. Geambașu Réka szociológus az Erdélyi magyar feminizmus: érdeklődés hiányában elmarad? című tanulmányából például kiderül: a romániai munkaerőpiacon a nők és férfiak közti bérkülönbség 23,4 százalékos, ez azt jelenti, hogy átlagban ugyanazzal a felkészültséggel, ugyanabban a munkakörben a férfiak 23,4 százalékkal többet keresnek.

Ez egy ezer lejes nettó bér esetén közel 250 lej különbséget jelent. A tanulmányból is kiderül, nem foglalkoztatott nők 16 százaléka háztartásbeli, ez az arány nyolcszor magasabb, mint a férfiaknál. A nők kevésbé foglalkoztatottak a versenyszférában, mint a férfiak, és az állami vagy önkormányzati szektorban kevesebb vezető beosztást töltenek be, mint a férfiak, annak ellenére, hogy többen dolgoznak ezen a területen. Ráadásul a nők összességében azonos vagy kicsit magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint a férfiak, ez tehát semmiképpen nem indokolja a munkapiaci különbségeket - áll a tanulmányban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?