Csendőrörsökkel növelnék a közbiztonságot Háromszéken

A közbiztonság javítása és az etnikai feszültségek enyhítése érdekében a Kovászna megyei prefektúra csendőrőrsöket hozna létre a problémás háromszéki településeken – írja a Krónika.

Marius Popică kormánymegbízott hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta, a napokban Előpatak és Kézdiszentlélek elöljáróival egyeztetett a témában, akik arról tájékoztatták, a közbiztonság növelése érdekében hozott eddigi intézkedések nem bizonyultak hatékonynak, a községek lakói rendszeresen panaszkodnak a romák garázdálkodása miatt.

Nemrég térfigyelő kamerákat is felszereltek a falvakban, ám a polgármesterek szerint ez nem elégséges, így azt javasolják a belügyminisztériumnak, hogy hozzanak létre kisebb csendőrőrsöket. Popică arra is kitért: a prefektúrán évek óta betöltetlen a romaügyekkel foglalkozó referensi állás, ahová roma származású munkatársat keresnek. A feltételeket is megváltoztatták, mára középfokú végzettség is elégséges az állás betöltéséhez.

Kovács László polgármester elmondása szerint Előpatakon mintegy 3500 roma él, akik közül az idősebbek Angliában dolgoznak, a 12–20 év közötti fiatalok azonban rendszeresen garázdálkodnak a környéken.

Kapcsolódók

Kimaradt?