Harmadszor is nekifutnak Traian Băsescu felfüggesztésének

Harmadszor is nekifutunk Traian Băsescu felfüggesztésének – jelentette be hétfő délelőtt Călin Popescu Tăriceanu. A szenátus elnöke elmondta, azonnali egyeztetéseket kezdeményez a parlamenti frakciókkal és elkezdik a felfüggesztési eljárás elindításához szükséges aláírások gyűjtését. A házszabályzat szerint a honatyák egyharmadának alá kell írnia a dokumentumot, ahhoz népszavazás írhassanak ki a témában.

Mint korábban írtuk, Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a hétvégén jelezte, hogy a szövetség nem támogatja az államfő felfüggesztésére irányuló kezdeményezést, mint mondta, Tăriceanu lépését a választási kampány részének tartja.

A Liberális Reformista Párt elnöki tisztségét is betöltő volt kormányfő hétfőn azzal indokolta a felfüggesztési eljárás elindításának időszerűségét, hogy Traian Băsescu nyíltan kampányol a Népi Mozgalom Párt (PMP) mellett és az államfő testvérének korrupciós ügye rontja az elnöki hivatal presztízsét. A sajtónak nyilatkozva elmondta, bár csak napokkal rövidíthetnék meg Băsescu mandátumát, ez szimbolikus jelentőséggel bírna, hiszen így végre érvényesíthetnék annak a 2012-es felfüggesztési referendumnak az eredményét is, amelyet egy jogi kiskapuval vettek semmibe.

Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt elnöke elvi támogatásáról biztosította a kezdeményezést, hiszen – mint fogalmazott – „minden nap, amivel kevesebb ideig tölti be Traian Băsescu az államfői tisztséget nyereség az ország számára”.

Tăriceanu még múlt pénteken felvetette  felfüggesztési procedúra elindítását, elképzelése szerint ezt szeptember 23-án lehetne elindítani és a tulajdonképpeni népszavazást november 2-án, az elnökválasztások első fordulóján lehetne megtartani. 

Kapcsolódók

Kimaradt?