Băsescu újbóli felfüggesztésével kampányol Tăriceanu

Az államfő újbóli felfüggesztését javasolta péntek este Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök, elnökjelölt. A Liberális Reformista Párt vezetője szerint Traian Băsescu sorozatos alkotmányszegéseivel szolgált rá a tisztségéből történő elmozdítására.

A volt miniszterelnök az államfő felfüggesztésének menetrendjét is felvázolta. Eszerint a parlamentnek szeptember 23-án fogadná el a vonatkozó határozatot, a referendumot pedig november másodikán, a romániai elnökválasztás első fordulójának napján tartanák.

Tăriceanu felidézte, hogy Băsescu testvére korrupciós botrányba keveredett, leplezetlen pártpolitikát folytat, ráadásul megakadályozta, hogy Corina Crețu román biztosjelölt az egyik legnagyobb súlyú posztot kapja meg az Európai Bizottságban. Ez utóbbi állítását nem bizonyította.

A walesi NATO-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján az államfő erre úgy reagált: nem tart Tăriceanu kezdeményezésétől. „Belépek én is a választási kampányba, és ez nem lesz jó nekik. Kampányban óriási az újjáéledési képességem” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?