Tőkés László kész tényként kezeli a Fidesz kétharmadát

Kész tényként kezeli Tőkés László, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett a magyarországi választásokon, annak ellenére, hogy ez csak a szavazatok hétvégéig elhúzódó megszámlálása után dől el.

Az MTI hétfőn idézte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét, aki szerint a külhoni szavazatoknak döntő szerepe volt abban, hogy a Fidesz-KDNP szövetségnek sikerült kétharmados többséget szereznie.

Tőkés a választás eredményeit kommentálva hétfőn bravúrosnak tartotta Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP eredményét. Hozzátette, a többi volt kommunista országban "menet közben kihullottak a rendszerváltozás elindítói", Magyarországon pedig "a balliberális oldal inkább ellenforradalmi erőként jelenült meg". 

Az EMNT elnöke örömmel nyugtázta: a külhoni szavazatoknak döntő szerep jutott abban, hogy a Fidesz-KDNP szövetségnek sikerült kétharmados többséget szereznie. "Igazolva látom azt a törekvésünket, hogy apait-anyait beleadjunk a regisztráción át a választási részvétel dolgába" - tette hozzá Tőkés László.

A politikus szerint a rendszerváltozásnak szerves részét képezi a nemzetpolitikai rendszerváltozás is. Orbán Viktor gondolatait idézve jelentette ki: a nemzetpolitika terén a külhoni magyar intézmények megerősítése mellett az a feladat, hogy ahol van már autonómia, ott elmélyítsék azt, ahol pedig még nincs, ott működjenek együtt a létrehozásában.

"Az elmúlt négy évben sikerült három alapvető fontosságú törvényben megalapozni az újfajta nemzetpolitikát. A következőkben ezeket a törvényeket kell élettel, tartalommal megtölteni" - jelentette ki Tőkés László.

Kapcsolódók

Kimaradt?