Egy mandátumon múlik a Fidesz kétharmada

A Fidesz nyerte a magyarországi választásokat, de nem tudni, meglesz-e a kétharmada a kormánynak. Ez lényegében egy szoros eredményű körzeten, a 15-ös budapesti választókerületen múlik: ott nyerésre állnak, de csak 22 szavazatnyi előnnyel. Végeredmény csak napok múlva várható.

Hatalmas fölénnyel nyerte meg a Fidesz a magyarországi parlamenti választásokat. Az adatok 98,97 százalékos feldolgozottsága szerint 133 képviselőjük, azaz 2/3-os többségük lehet. A kétharmad egy szoros eredményű körzeten, a 15-ös budapesti választókerületen múlik: ott nyerésre állnak, de csak 22 szavazatnyi előnnyel.

A második a baloldali ellenzéki összefogás (MSZP, Demokratikus Koalíció, Együtt-PM, Magyar Liberális Párt) lett, várhatóan 38 képviselőjük lesz (ebből 10 egyéni). Listás eredményük 25,98 százalék. A Jobbik lett a harmadik 20,54 százalékkal, 23 képviselővel, mind listáról jutnak be. Az LMP 5,26 százalékkal éppen hogy bejutott a parlamentbe, 5 képviselőjük lesz.

A kétharmad éppen annak a szavazókörnek az eredményén múlik, ahol eredetileg a botrányba keveredett volt szocialista elnökhelyettes, Simon Gábor indult volna. Helyette végül Kunhalmi Ágnes lett a baloldali jelölt. Ő a szavazatok 98,68 százalékának összeszámolása után 22 szavazattal van lemaradva a fideszes jelölt mögött.

A 100 százalékos feldolgozottság csak napok múlva lesz meg. Ugyanis az állandó magyarországi lakcímmel jelentkezők akkor is szavazhattak saját lakhelyük jelöltjére, ha a választás napján nem tartózkodtak lakóhelyükön. Ezért minden választókerületben kijelöltek egy szavazókört, és az ott leadott szavazatokat most vasárnap nem számolták meg. Ezekhez teszik hozzá az átjelentkezéses szavazatok borítékjait is.

De ebben a körzetben nemcsak az átjelentkezős szavazatok fordíthatják meg az eredményt, hanem az is, ha újraszámolják a 383 érvénytelen szavazólapot. És ez azért fontos, mert a Fidesz a dolgok mostani állása szerint az éppen a kétharmadot jelentő 133 mandátummal rendelkezhet (96 egyéni és 37 listás). Ha viszont Kunhalmi nyer, akkor a Fidesznek 132 mandátuma van, és nincs kétharmada, ha nem nyer, akkor pedig van. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?