Az RMDSZ gratulált a Fidesz választási győzelméhez

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség gratulál a FIDESZ-KDNP szövetség választási győzelméhez, és bízik abban, hogy a régi-új magyar kormánnyal továbbra is kiegyensúlyozott partneri kapcsolatot tud fenntartani – közölte hétfőn az RMDSZ sajtóirodája.

A közlemény szerint  a szövetség ugyanakkor fontosnak tartja a párbeszédet az összes magyarországi, demokratikus parlamenti párttal, mert úgy véli, a határon túli magyarság sorsa nem lehet pártpolitikai csörték témája. 

„A Kárpát-medencei magyarságnak erős Magyarországra van szüksége, amely segíteni és támogatni tudja a határon túli közösségeket. Egyformán érdekünk az, hogy a közös célokban, a nemzeti ügyekben egymást segítsük. Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy az erdélyi magyarságnak legyen erős és legitim képviselete a romániai törvényhozásban, és megerősítse európai parlamenti képviseletét május 25-én. A kormányon lévő RMDSZ segítségével a magyar-román államközi kapcsolatok javítására is sor kerülhet a közeljövőben” – hangsúlyozta hétfőn Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta, személyesen is gratulált Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak a választási eredményért, amely szerinte annyira egyértelmű, hogy nem is kell azt magyarázni. "Fontos, hogy Magyarország legyen erős, hallassa a hangját a régióban és Brüsszelben. A mostani választás azt jelzi, hogy legitim, erős kormányával Magyarország a mi érdekeinknek is a szószólója lehet, az erdélyi magyarság törekvéseit is tudja támogatni" - részletezte Kelemen Hunor. Hozzátette, a nemzetpolitikában több éves összehangolt munkára van szükség. Ezért kölcsönös érdek, hogy a magyar kormány folytasson párbeszédet a Kárpát-medencei magyarság kérdéseiről a demokratikus magyar pártok vezetőivel, és törekedjen konszenzusra. "A határon túli magyarság kérdése nem lehet a megosztás tárgya Magyarországon" - jelentette ki. 

A miniszterelnök-helyettes vasárnap este az RMDSZ több politikusával közösen Budapesten, a FIDESZ-KDNP központjában várta az országgyűlési választások eredményeit.  Mint ismert, Kelemen Hunor és Orbán Viktor kormányfő az elmúlt évben számos alkalommal találkozott, és egyeztetett aktuálpolitikai kérdésekről. 

Kimaradt?