Borbély: teljes geopolitikai átalakulásnak vagyunk a tanúi

„A Krím félsziget Oroszországhoz való csatolása következtében, Európa országai egy teljes geopolitikai átalakulásnak lehetnek tanúi. Ez mind az Európai Uniót, mind a NATO-t arra kényszeríti, hogy átértékelje, átszervezze katonai és nemzetbiztonsági stratégiáját” – hangsúlyozta Borbély László szerdán, az ország NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke a külügyminisztérium és a parlament által szervezett évfordulós konferencián szólalt fel. A találkozón a 2004-es csatlakozás megvalósításában döntő szerepet játszó politikusokon– köztük Emil Constantinescu és Ion Iliescu, Románia volt államfői, Petre Roman volt miniszterelnök, Mircea Geoană volt külügyminiszter – kívül Victor Ponta miniszterelnök, Titus Corlăţean külügyminiszter, Gabriel Oprea belügyminiszter, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) elnöke és Mircea Duşă védelmi miniszter is jelen volt.

„Ez az új koncepció jó esély lehet Románia számára egy aktívabb szerepvállalásra, bebizonyíthatjuk azt, hogy valódi hozzáadott értéket nyújthatunk a NATO-nak, amit az elmúlt tíz évben azt is bizonyított, hogy több mint 40.000, jól képzett romániai katona teljesített szolgálatot a nemzetközi színtéren” – fogalmazott Borbély László. Hozzátette, a romániai magyar közösség aktívan hozzájárult Románia NATO-csatlakozásához, és a kilencvenes évek óta a dialógus, a demokratikus eszközök útját választva próbálja jogait érvényesíteni. „Külön örvendtünk annak, hogy az ukrajnai nyelvtörvényt eltörlő határozat ellen Románia és Magyarország együttes erővel lépett fel. Ezt az összefogást folytatni és erősíteni kell, hogy Románia aktívabb és hatékonyabb NATO-tag lehessen”  - hangsúlyozta Borbély László. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?