Borbély: az RMDSZ aktívan hozzájárult Románia NATO-csatlakozásához

„Tíz évvel ezelőtt a NATO székhelye előtt hét új szövetséges ország zászlóját tűzték ki: Észtországét, Litvániáét, Lettországét, Bulgáriáét, Szlovéniáét, Szlovákiáét és Romániáét. Fordulópontnak számított az ország történelmében, fontos előrelépést jelentett egy demokratikus román társadalom kiépítésében” – fogalmazott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke kedden, a parlament két házának együttes ülésén, Románia NATO-csatlakozásának tizedik évfordulóján.

A politikus elmondta, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozás a mai napig óriási diplomáciai sikernek számít, megvalósításához minden egyes politikai alakulat, és az egész romániai társadalom jelentős erőfeszítéseket tett. "Látjuk milyen nehéz most azoknak az országoknak akik ebből a Szervezetből kimaradtak, látjuk milyen nehéz Ukrajnának és Grúziának a tagsághoz vezető útja, ugyanakkor optimizmussal töltenek el Moldova sikerei” – nyilatkozta jelentette ki.

Hozzátette, pár héttel ezelőtt, néhány kollégájával együtt, a képviselőház külügyi bizottságának elnökeként lehetősége volt a NATO központi irodájába látogatni, ahol a szervezet védelmi rendszeréről és lehetőségeiről, a nemzeti és szövetségi szintű területek hatékonyabb összehangolásáról egyeztettek.

„Kellemesen meglepetés volt számunkra az az elismerés, amit Románia a NATO-tisztviselőktől kapott, egyértelműen arra enged következtetni, hogy az első évtized intenzív együttműködése eredményesnek tekinthető, de eljött az ideje, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk Európa biztonsági kihívásainak. Geopolitikai átalakulásnak vagyunk a tanúi, a régi nemzetközi rend felbomlani látszik, az Európai Uniónak és az NATO-nak újra kell értékelnie mind katonai, mind pedig nemzetbiztonsági stratégiáját, nagyobb figyelmet szentelve Kelet-Európa területeire” – hangsúlyozta felszólalásában Borbély.

Az RMDSZ politikai alelnöke kiemelte: Románia, a NATO és az Európai Unió keleti határaként ugyan 10 éve csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, de már 20 éve aktívan támogatja a Békepartnerségi Megállapodást. „Büszkén elmondhatom azt is, hogy az RMDSZ, a romániai magyar közösséggel együtt aktívan hozzájárult Románia NATO-csatlakozásához, és a jövőben is támogatni fogunk minden olyan intézkedést és erőfeszítést, amely egy biztonságosabb európai térséghez vezet” – fogalmazott Borbély, hozzátéve: a szabadságnak ára van, és ha azt akarjuk, hogy családjaink békében is biztonságban élhessenek ebben az országban, Románia nem fog kibújni a csatlakozáskor vállalt felelősségei alól.

„Az újonnan kialakult krími helyzet, és az oroszországi nyomás következtében, Romániát – mint az Európai Unió és a NATO keleti határát –, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a jövőben jobban be kell vonja konfliktus-megelőző intézkedéseibe. Bár jelenleg, az aktuális nemzetbiztonsági felmérések értelmében, Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, aktívabbaknak kell lennünk mind a NATO, mind az Európai Unió keretén belül, és erre a kellő erőforrással is rendelkezünk, hiszen az elmúlt tíz évben több mint 40.000, jól képzett romániai katona teljesített szolgálatot a nemzetközi színtéren. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mint ahogyan azt sem, hogy Románia valódi hozzáadott értéket nyújthat a Szervezetnek” – összegzett Borbély László.

Kimaradt?