Környezetvédelmi hivatal: nem lesz palagázfeltárás Kommandón

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatója hétfőn a maszol.ro érdeklődésére határozottan cáfolta, hogy palagáz-feltárás kezdődött Kommandó térségében. Gheorghe Neagu a neuerweg.ro portálon megjelent hírre reagált, miszerint palagázlelőhelyek feltárását szolgálja az a fúrótorony, amit községtől 7 km-re állítanak fel.

Állítása szerint a ploiești-i Amroco Energy cég idén májusban kapott engedélyt az Altalajkincsek Országos Ügynökségétől kőolajkutató fúrások elvégzésére, ennek a munkálatnak kezdtek neki hétfőn.

Ugyanakkor leszögezte: a kutatófurások eredményét nem hozzák majd nyilvánosságra, mivel ez államtitoknak minősül. Gheorghe Neagu szerint a ploiești-i i cég kovásznai magánszemélyektől két évre vette bérbe Kommandótól 7 kilométerre lévő Nagy-Mányicska térségben közel egy hektáros területet, amelyet kivették az erdőalapból és hatósági engedély birtokában kivágják a fákat, hogy helyet csináljanak a fúrótoronynak.

Az igazgató rámutatott, hogy a háromszéki Gelence térségében évtizedek óta termelnek ki kőolajat, a település környékén több mint száz kőolajfúró torony működik, ezek nem károsítják a környezetet, viszont a térség lakóinak munkahelyet biztosítanak. Mint mondta, az államnak érdeke, hogy további kőolajforrásokat találjon, ezt célozza a Kommandó közelében elkezdett kőolaj kutatófúrás is.

Gheorghe Neagu szavazi szerint Kommandón hagyományos kutatófúrást végeznek, nem pedig a palagáz kitermelésénél használatos módszert, ami a kőzetek megrepesztésével, speciális folyadék befecskendezésével vagy robbantással történik.

A Kovászna megyei prefektúra a sajtó érdeklődésére közleményt adott ki, amely ugyanazt erősíti meg, hogy kőolaj után kutakodnak Kommandón, a kutatófuráshoz minden szükséges engedélyt megszerzett a ploiesti cég. Rákosi Áron, Kovászna város önkormányzata urbanisztikai osztályának vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: amikor rákérdezett, hogy palagáz után kutatnak-e, a cég képviselői kitérő választ adtak, de mivel minden igényelt dokumentumot az önkormányzat rendelkezésre bocsátottak, a törvény szerint ki kellett adniuk az építkezési engedélyt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?