Hazugsággal vádolja egymást Victor Ponta és Crin Antonescu

Kölcsönösen hazugsággal vádolta egymást hétfőn Victor Ponta miniszterelnök , a Szociálliberális Szövetség (USL) szociáldemokrata, és Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke.

A koalíciós pártvezérek a büntető törvénykönyv (Btk.) múlt heti módosításával kapcsolatban próbálták ily módon egymásra hárítani a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását megnehezítő, éles ellenzéki tiltakozást és nemzetközi felzúdulást kiváltó intézkedés felelősségét.

A kölcsönös vádaskodást a liberális vezetők egy zártkörű értekezletén készített és a Gândul által vasárnap közzétett hangfelvétel váltotta ki, amelyen Antonescu koalíciós partnerét képmutató, a kényelmetlen döntéseket felelősségét nem vállaló politikusként írta le. "A kormányfő most azt az idióta elképzelését erőltette, mint Verespatak esetében, hogy ő majd azt mondja, nem ért egyet, egyes miniszterek ellenzik a dolgot, én mint politikai vezető nem értek egyet vele, és láss csodát, a parlament mégis megszavazza" - ecsetelte kollégáinak Antonescu, hogyan akarta Ponta elfogadtatni az amnesztiatervezetet.  

A liberális politikus felvetésére Victor Ponta a PSD vezetőségi ülését követően azzal reagált, hogy Antonescu nem mond igazat, mivel mindannyian részt vettek azon az ülésen, amelyen a kormányrendeletet illető javaslat felmerült. „Crin Antonescu hazudott a párttársainak, az ülés mind a 12 résztvevője egyetértett a kormányrendelet kibocsátásában” – állítja Ponta.

A PNL elnöke cáfolja, hogy hazudott volna, szerinte Ponta szorult helyzetbe van és mindössze emiatt folyamodik jellemtelen kijelentésekhez. „A PSD olyan döntéseket erőltet, melyekről nem volt egyezség köztünk” – mondta.

A bukaresti képviselőház múlt héten azzal a pontosítással egészítette ki a Btk.-t, hogy a törvényhozók nem köztisztviselők. Ez a bírák szakmai testülete és ay ellenzék szerint azt jelenti, hogy nem lehet többé hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés, vagy megvesztegetés címén eljárást indítani ellenük, mert a korrupciós bűncselekményeket a köztisztviselőkre vonatkozóan tárgyalja a Btk. Az intézkedést az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggályosnak minősítette.  

A feszült viszony ellenére egyik politikus sem helyezte kilátásba a koalíció felbontását, habár Antonescu azt is kijelentette, hogy a bizalomhiány miatt a továbbiakban nem lesz könnyű szövetségben maradni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?