Antonescu leleplezte Ponta „ostoba javaslatait’

A hét végén nyilvánosságra került: Crin Antonescu liberális szenátusi is bírálta Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, mivel szerinte úgy akar elfogadtatni népszerűtlen törvényeket (az amnesztiatörvényt és a Btk.-módosításokat), hogy a Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői közben elhatárolódnak azoktól.

Ez a Gândul által vasárnap közzétett hangfelvételből derült ki, amelyet a liberális vezetők egy zártkörű értekezletén készítettek, és amelyen Antonescu koalíciós partnerét, Victor Pontát bírálja.

"A kormányfő most azt az idióta elképzelését erőltette, mint Verespatak esetében, hogy ő majd azt mondja, nem ért egyet, egyes miniszterek ellenzik a dolgot, én mint politikai vezető nem értek egyet vele, és láss csodát, a parlament mégis megszavazza" - ecsetelte kollégáinak Antonescu, hogyan akarta Ponta elfogadtatni az amnesztiatervezetet.

 A liberálisok nyílt ellenkezése miatt elhalasztott amnesztia tervét a román sajtó azzal magyarázta, hogy a tervezetet támogató szociáldemokraták valójában korrupcióért elítélt politikusaik - többek között Adrian Năstase volt miniszterelnök - bűnlajstromát akarják eltörölni.

A bukaresti képviselőház múlt héten azzal a pontosítással egészítette ki a Btk.-t, hogy a törvényhozók nem köztisztviselők. Ez a bírák szakmai testülete és a román ellenzék szerint azt jelenti, hogy nem lehet többé hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés, vagy megvesztegetés címén eljárást indítani ellenük, mert a korrupciós bűncselekményeket a köztisztviselőkre vonatkozóan tárgyalja a Btk. Az intézkedést az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggályosnak minősítette.

Kimaradt?