Leghamarabb 2015-ben lehet alkotmánymódosítás

Az alkotmánymódosításhoz szükséges referendumot 2015 elején szervezhetik meg – vélekedik Cătălin Ivan, a Szociáldemokrata Párt szóvivője. A politikus közölte: tekintve, hogy a módosított referendumtörvénynek a Hivatalos Közlönyben való hétfői megjelenésétől számítva egy év kell elteljen alkalmazásáig, vélhetően valamikor 2015 elején lesz népszavazás az alkotmány módosításáról.

Cătălin Ivan komolytalannak és felelőtlennek nevezte azt, hogy az államfő mindössze szombat éjszaka írta alá a törvényt. Mint mondta: így nem lehet egyszerre szervezni az elnökválasztást és az alkotmány módosításához szükséges népszavazást, ami újabb kampányt és nagy kiadásokat jelent az államnak.

Úgy látja: Băsescu ezzel semmit nem nyer, az alaptörvény módosítását ha késve is, de mindenkép megszervezik.

A 30 százalékos küszöböt előíró referendumtörvény hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A népszavazások érvényességi küszöbét leszállító jogszabályt május végén fogadta el a törvényhozás.  Az Alkotmánybíróság Traian Băsescunak a módosított referendumtörvénnyel kapcsolatos keresetét novemberben elutasította, megállapítva azt is, hogy a jogszabályt leghamarabb egy év múlva lehet alkalmazni. Traian Băsescu szeptember 21-én ugyanazzal az indoklással támadta meg a törvényt az Alkotmánybíróságon, amellyel korábban visszaküldte a parlamentbe felülvizsgálatra a jogszabályt: a 30 százalékos részvételi arány nem biztosít kellő reprezentativitást a népszavazás eldöntéséhez, szerinte az alkotmány szellemében a referendumok érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplő személyek több mint felének urnákhoz kell járulnia.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?