Referendumtörvény: 30 százalék marad az érvényességi küszöb

A képviselőház is elutasította a Traian Băsescu államfőnek a referendumtörvény felülvizsgálatára vonatkozó kérelmét és a Szociáldemokrata Szövetség (USL) által javasolt 30 százalékos érvényességi küszöbbel fogadta a jogszabályt.

A képviselőház kedden vitatta meg a tervezetet, amely az eddigi 50-ről 30 százalékra csökkentette le a népszavazások érvényességi küszöbét. A képviselők egy új paragrafussal egészítették ki a törvényt, mely szerint a jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után egy évvel alkalmazható.

Traian Băsescu korábban azzal az indoklással küldte vissza felülvizsgálatra a jogszabályt, hogy a 30 százalékos részvételi arány nem biztosít kellő reprezentativitást a népszavazás eldöntéséhez, szerinte egy referendum érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplő személyek több mint felének urnákhoz kell járulnia.  

A népszavazások érvényességi küszöbét leszállító jogszabályt május végén fogadta el a törvényhozás és küldte Traian Băsescuhoz kihirdetésre. Miután az államelnök visszaküldte megfontolásra és elutasították, az elnök kérelme a szenátus  elé került, amely szeptember 3-án utasította el az elnök kérelmét és szavazta meg a jogszabályt.

A törvénytervezet szerint egy referendum akkor lehet érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplő választópolgárok 30 százaléka részt vesz a népszavazáson. A referendum eredményét egyszerű többséggel döntik el, ám a többségi szavazatok számának a választó névjegyzékben szereplő személyek számának legalább egynegyedének kell lennie.

A tervezet ellenzéki kezdeményezésre az Alkotmánybíróság elé került, amely nem találta alkotmányba ütközőnek amennyiben elfogadását követően egy évig nem alkalmazzák.

Kimaradt?