Referendumtörvény: elutasították Băsescu keresetét

Elutasította az Alkotmánybíróság Traian Băsescunak a módosított referendumtörvénnyel kapcsolatos keresetét. A 30 százalékos népszavazási küszöböt előíró jogszabályt leghamarabb egy év múlva lehet alkalmazni.

Az államfőnek a jogszabállyal kapcsolatos keresetét már október 23-án is napirendre tűzte az alkotmánybíróság, ekkor azonban kvórum hiánya miatt november 14-re halasztották a döntést.

Traian Băsescu szeptember 21-én ugyanazzal az indoklással támadta meg a törvényt az Alkotmánybíróságon, amellyel korábban visszaküldte a parlamentbe felülvizsgálatra a jogszabályt: a 30 százalékos részvételi arány nem biztosít kellő reprezentativitást a népszavazás eldöntéséhez, szerinte az alkotmány szellemében a referendumok érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplő személyek több mint felének urnákhoz kell járulnia. 

Az alkotmánybíróság csütörtökön kihirdetett álláspontját láttamoznia kell a parlamentnek is, a törvény ezután az államfőhöz kerül kihirdetésre. Ezt követően Traian Băsescu legtöbb húsz napon belül kell aláírja a jogszabályt ahhoz, hogy az életbe lépjen.

A népszavazások érvényességi küszöbét leszállító jogszabályt május végén fogadta el a törvényhozás és küldte Traian Băsescuhoz kihirdetésre. Miután az államelnök visszaküldte megfontolásra és elutasították, az elnök kérelme a szenátus elé került, amely szeptember 3-án utasította el az elnök kérelmét és szavazta meg a jogszabályt. Egy hétre rá ugyanígy járt el a képviselőház is.

Kimaradt?