A liberális belügyminiszter elutasítja a decentralizációs tervezetet

Bírálta Radu Stroe liberális párti belügyminiszter Liviu Dragnea szociáldemokrata kormányfőhelyettes tervezetét a kormányzati hatáskörök decentralizációjáról.

A tárcavezető keddi közleményében elfogadhatatlannak nevezi, hogy a tervezet kezdeményezője nem konzultált a belügyminisztérium szakértőivel az intézkedéscsomagról. Állásfoglalása szerint a jogszabályt elfogadása előtt valamennyi minisztériummal, érintett közintézménnyel, illetve a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel is véleményeztetni kellene.

Stroe úgy véli: a rendőrség egy részének átutalása a helyi önkormányzatok fennhatósága alá a polgárok biztonságát is érinti. „Ilyen feltételek mellett a belügyminisztérium nem tudja támogatni ezt a tervezetet” – fogalmaz a miniszter.

Mint ismert, hétfőn este Victor Ponta miniszterelnök azt nyilatkozta: a Dragnea féle reformcsomagot a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségben (USL) sem vitatták még meg, és a kormányban sem tárgyaltak róla. Ugyanakkor cáfolta, hogy a tervezetet sürgősségi rendelet formájában készülnek elfogadni.

Hétfőn Cseke Attila képviselő, az közigazgatási szakbizottság tagja a maszol.ro-nak elmondta: az RMDSZ-frakciókkal tartott két héttel ezelőtti találkozóján Victor Ponta megígérte, hogy a tervezetet parlamenti vita után, törvény formájában fogadják majd el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?