Ponta: egyelőre nem tárgyaltunk Dragnea decentralizációs terveiről

A kormányhoz egyelőre nem érkezett egyetlen, a decentralizációt érintő törvénytervezet sem, de még a Szociál-liberális Szövetség (USL) belül sem tárgyaltak erről – közölte Victor Ponta miniszterelnök a Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes közigazgatásireform-tervezetéről érdeklődő újságírói kérdésre válaszolva.

A kormányfő szerint a sajtó által hétfőn ismertetett dokumentum részleteit a kezdeményezőknek előbb a helyi hatóságokkal kell megvitatniuk, azt követően a kormányzó párszövetségen belül beszélik meg, ahonnan a kormányhoz kerül, utána mehet parlamenti vitára. Ponta ezzel gyakorlatilag cáfolta, hogy Dragnea tervezetét sürgősségi kormányrendelettel készülnek elfogadni.

A kormányfő a dokumentumban említett tíz régió létrehozásáról azt mondta: erről még semmilyen döntés nem született.

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes tervezete a kormányzati hatáskörök egy részének a decentralizálását célozza. Az intézkedéscsomag a közigazgatási régiók határainak megrajzolását előzné meg és január elsejétől lépne életbe. A tervezet összesen 21 jogszabályon módosítana, s felsorolja azokat a feladatköröket, amelyek az egyes minisztériumoktól a megyei önkormányzatok, a megyei tanácselnökök és a polgármesterek hatáskörébe kerülnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?