Igaza volt Korodinak: nem lefutott ügy Verespatak

Korántsem biztos már, hogy a parlament elutasítja a verespataki ciántechnológiás aranykitermelés beindításáról szóló törvénytervezetet. A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői csütörtökön abban egyeztek meg, hogy a honatyák csak a jogszabály alapos megvitatása után döntsenek a befektetés sorsáról.

Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter korábban lapunknak megjósolta: még fordulat állhat be a parlamentben a Verespatak-törvénnyel kapcsolatban. „Szerintem a szociáldemokraták nem hátráltak ki még testületileg a tervezet mögül. Eddig csak a liberálisoknál született erről politikai döntés” – mondta az RMDSZ-es képviselő. 

Hétfőn Victor Ponta miniszterelnök még „lezárt fejezetnek” tekintette Verespatak ügyét, és bejelentette: győztek a beruházást ellenző tüntetők, a parlament sürgősségi eljárással elutasítja a tervezetet. A szenátus illetékes bizottságai szerdán le is szavazták a jogszabályt, amely jövő kedden került volna plénum elé.

Az USL vezetőinek hétfői egyeztetése után azonban a kormányfő már arról beszélt: alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésére a tervezetet már nem sürgősségi eljárással tárgyalja a parlament, hanem képviselőkből és szenátorokból álló különbizottságot hoznak létre a megvitatására. A testület üléseire meghívják a beruházás támogatóit és ellenzőit is.

A pálfordulás előzményeihez tartozik, hogy Victor Ponta csütörtök délben, Dan Șova tárca nélküli miniszterrel tartott sajtótájékoztatóján azt ecsetelte, milyen káros következményei lennének Romániára nézve a törvénytervezet elutasításának.

„Azért elleneztem, mert Băsescu akarta”

A fordulat politikai hátterében pedig az áll, hogy az USL egyik társelnöke, Crin Antonescu liberális párti politikus a beruházás ellen foglalt állást. Ez feszültséget keltett a kormányzó pártszövetségben, így jobbnak látták összehívni a csütörtöki vezetőségi ülést.

Ponta szerda este egy televíziós műsorban kijelentette, hogy korábban, amikor ellenzékben voltak, nem ismerte a tervezett beruházás részleteit, és azért ellenezte azt, mert az államfő támogatta. "Kezdetben a verespataki terv ellen voltam, (...) mert akkor Traian Băsescu támogatta, és azt mondtam, hogy ha Băsescu szorgalmazza, akkor biztosan rosszat jelent" - mondta a kormányfő, akit csütörtökön a Mediafax hírügynökség idézett. Ponta a 2012 májusa előtti időszakra utalt, amikor pártja, akárcsak az USL még ellenzékben volt.

Crin Antonescu liberális pártelnök szintén csütörtökön egy interjúban kijelentette: a kormányfő nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy pártja és ő maga nagyon akarja a verespataki beruházást, de nem meri vállalni érte a felelősséget. Antonescu bírálta a miniszterelnököt, hogy a parlamentre hárítja a döntést. Azt is kifogásolta, hogy Ponta burkoltan a beruházás mellett érvel, miközben azt hangoztatja: képviselőként a tervezet ellen fog szavazni a parlamentben, miután a kormány fogadta el és terjesztette a parlament elé a törvénytervezetet.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?