Folytatódnak a verespataki bánya elleni tüntetések

„Egy csatát megnyertünk, de a háborút nem” – állítják a verespataki bányaberuházás elleni tiltakozássorozat résztvevői, akik a továbbiakban a palagáz-kitermelés ellen demonstrálnának.

Ez derül ki a tüntetők hétfő esti reakciójából a kormányfőnek arra az aznapi bejelentésére, hogy a parlament elutasítani készül a Verespatak-törvényt. A jogszabályt a következő napokban sürgősségi eljárással tárgyalja a törvényhozói testület.

A verespataki beruház legkövetkezetesebb ellenzője, az Alburnus Maior Egyesület hétfő este újabb felhívást tett közzé, amelyben emlékeztetnek: az országos tiltakozó akciók folytatódnak mindaddig, amíg a szenátus és a képviselőház is leszavazza a törvényt, a kormány határozatban megsemmisíti a projekt környezetvédelmi engedélyét, Verespatak felkerül az UNESCO világörökségi listájára és törvény születik a ciános technológiájú kitermelés betiltásáról.

Hétfő este egyébként kilencedik napja gyűltek össze a tüntetők Bukarest központjában Verespatak megmentéséért. az elmúlt hétben demonstrációkat tartottak több romániai nagyvárosban és külföldön is.

Kapcsolódók

Kimaradt?