Antonescu: Pontáék valljanak színt Verespatak-ügyben!

Megosztotta a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséget a verespataki bányaberuházásról szóló törvénytervezet. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kedden felszólította a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy valljon színt ebben a kérdésben.

Crin Antonescu az Agerpres szerint nem tartja tisztességesnek, hogy a PNL-t terhelje a felelősség, ha a törvénytervezet bukik a parlamentben. Ezzel arra utalt, hogy Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke a liberálisok elutasító álláspontjának nyilvánosságra hozatala után közölte: a törvényhozói testület sürgősségi eljárásban elvetni készül a jogszabályt.

Utóbb kedden este, a Realitatea TV-ben Antonescu kijelentette: tudomása szerint a PSD támogatja a beruházást. Közölte azt is, hogy az USL szintjén nem született döntés a verespataki bányáról, maga is a minisztereitől értesült a kormány által beterjesztett törvénytervezetről.

Antonescu felvetésére a PSD közleményben reagált, amely szerint a szociáldemokraták „csak valós vita és valamennyi érintett fél meghallgatása után” fejti ki álláspontját ebben a kérdésben. Előtte Victor Ponta megjegyezte: a liberális miniszterek is támogatták a törvénytervezetet.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 1999-ben kapta meg a kitermelési licenszet, ám azóta nem kapott engedélyt a bánya megnyitására. „Ezért láttam jónak, hogy egyezzünk ki az RMGC-vel és a döntést bízzuk a parlamentre” – magyarázta. Ponta számításai szerint a kanadai-román cég 2 milliárd dolláros kártérítést követelhet a román államtól a beruházás meghiúsulásáért.

A miniszterelnök ismét arra kérte a PSD képviselőit és szenátorait, hogy tájékozódjanak alaposan, mielőtt szavaznak a törvénytervezetről. Megjegyezte: a jogszabály bukásának egyik következményeként „Fehér megye eltűnik Románia gazdasági térképéről”.

Kapcsolódók

Kimaradt?