Verespatak mellett állt ki Európa (GALÉRIA)

Több ezren tüntettek Kolozsvár központjában vasárnap délután a verespataki beruházás ellen, csatlakozva az országos és Európa-szerte szervezett megmozdulásokhoz. A tömeg a környezetet nem kímélő beruházások, a kormány, az államfő, a palagáz kitermelése ellen skandált a főtéren, a prefektúra, a polgármeseri hivatal, majd a diákművelődési ház előtt.

Hét óra előtt már több százas tömeg gyűlt össze Kolozsvár főterén, néhány perc alatt megtöbbszöröződött a számuk. Hoztak magukkal a verespataki beruházás elleni mozgalom jelképével díszített zászlót, románt, teljesen feketét, és az anarchisták piros-feketéjét.

A magasba emelt táblák hirdették, hogy három kormány próbálkozását nem engedték mostanáig, a vállalkozás beindítását sikerült elodázniuk, jelezték, hogy „a forradalom Verespataknál kezdődik”, hogy nem a vállalatok kell törvényeket hozniuk, hazaküldték a palagáz-kitermelő Chevront stb.

Egy szervezői rövid beszéd után a protestálók is hallathatták hangjukat, majd rövid performansz következett, ahol három bányászt játszó férfi kisajátítani készült a Mátyás-szobor előtti tér egy részét, azzal érvelve, hogy munkahelyre van szüksége. A kisemmizett bányászokért szintén szolidaritást vállalt a tömeg. A tömegben felbukkant a Nagy-Románia Párt néhány idősebb tagja, és volt, aki a szíriai zászlót hozta magával.

Vasárnap délután öt órától az ország több városában, ugyanakkor Rómában, Párizsban, Berlinben, Londonban, Brüsszelben, Bécsben, Madridban és Oszlóban szerveztek megmozdulásokat a verespataki aranybányászat beindítása ellen tiltakozva.

A tüntetések előzménye, hogy a kormány elfogadta a verespataki befektésekkel kapcsolatos intézkedésekről szóló törvénytervezetet, amelyről a jövő héten kezdődő üléssszakban szavaz a parlament. Kelemen Hunor szövetslgi elnök korábban a maszol.ro-nak azt nyilatkozta, kizárt, hogy az RMDSZ megszavazza a jogszabályt.

Kapcsolódók

Kimaradt?