Cernea számít az RMDSZ-re Verespatak-ügyben

Azzal a felhívással készül fordulni a honatyákhoz Remus Cernea képviselő, a Zöld Párt elnöke, hogy lelkiismeretük szerint, „ne pártutasításra” szavazzanak a jövő héten kezdődő ülésszakban a verespataki beruházásról szóló törvényről. A kormány kedden fogadta el a jogszabály tervezetét, amely országos tiltakozáshullámot váltott ki.

Remus Cernea a maszol.ro-nak elmondta: azt üzeni majd a parlament tagjainak, fontolják meg, hogyan járnak el, mert szavazatuk évtizedekre befolyásolhatja Románia sorsát. „A politikusok felelőssége eldönteni, hogy az országot fenntartható gazdasági növekedési pályára állítják, vagy pedig környezetromboló beruházásokat támogatnak” – fogalmazott a képviselő, aki emlékeztetné a honatyákat arra is, hogy szavazáskor figyelembe kell venniük az állampolgárok akaratát és a ciántechnológia alkalmazása ellen tiltakozó civil szervezetek érveit is.

Cernea abban reménykedik, hogy a szavazás titkos lesz, így a honatyák valóban a belátásuk szerint foglalhatnak állást a verespataki beruházás ügyében. „Így talán kialakulhat az a parlamenti többség, amely elutasítja majd a tervezetet. Egy korábbi felmérés szerint ugyanis a honatyák hetven százaléka ellenzi a verespataki beruházást” – tette hozzá.

A zöld párti képviselő kérdésünkre elmondta, reményei szerint felhívására pozitív választ adnak majd az RMDSZ frakciói. Emlékeztetett arra, hogy a ciántechnológia betiltásáról szóló törvénytervezetét korábban több RMDSZ-es politikus aláírta.

Borbély és Korodi nemmel szavaz

Máté András képviselőházi frakcióvezető a maszol.ro-nak elmondta, a verespataki befektetéssel kapcsolatos intézkedésekről szóló törvényt a szavazás előtt megvitatják majd a két RMDSZ-frakcióban. „Sokan közülünk még nem látták a tervezet szövegét, ám szavazásra bocsátása előtt kialakítjuk majd az álláspontunkat. Az a döntés is születhet a frakciókban, hogy képviselőink és szenátoraink belátásuk szerint szavazzanak a törvényről” – mondta a politikus.

Az már szinte bizonyos, hogy két RMDSZ-es képviselő, Borbély László és Korodi Attila – mindkettő volt környezetvédelmi miniszter – nem szavazza meg a tervezetet. Borbély a Transindexnek szerdán elmondta, azért ellenzi a jogszabályt, mert a beruházással kapcsolatos környezetvédelmi kérdések továbbra is tisztázatlanok.

Korodi Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás közhasznúvá nyilvánítása, a kisajátításra vonatkozó törvény tervezett módosítása súlyos következményekkel járhat a térségben lakók magántulajdonára nézve, emellett jogi precedenst teremthet, például egy kőbánya létesítése esetében is alkalmazhatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?